Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nový rover bude pátrať po živote na Marse
Zdielať na
Veda a technika

Nový rover bude pátrať po živote na Marse

WASHINGTON / Cieľom novej misie, ktorú plánuje americký Národný úrad pre letectvo a vesmír, je skúmať kľúčové otázky života na Marse, posúdiť prírodné zdroje a riziká pre budúce výpravy ľudí na susednú planétu Zeme. Misia nesie názov Mars 2020.

Vedecké prístroje umiestnené na novom roveri by mali skúmať vzorky kamenia a pôdy, ktorých analýza pomôže zistiť, či existoval na Marse život. NASA uvádza, že cieľom misie je súčasne získať dôležité informácie pre prípravu prieskumu ľudí na červenej planéte.

Pri vývoji roveru Mars 2020 vedci využijú veľmi úspešné vozidlo Mars Science Laboratory, známeho pod názvom Curiosity.

Hlavnou úlohou automatického prieskumníka, ktorý na Marse pristál 6. augusta 2012, je skúmať, či na tejto planéte boli priaznivé podmienku pre existenciu života.

Reprofoto/mars.nasa.gov

Počas svojej práce prišiel na niekoľko dôležitých skutočností akými sú napríklad dôkazy o niekdajšej existencii jazier, ktoré mohli hostiť mikrobiálny život.

Pozrite sa, ako vyzeralo jazero na Marse:

Odpovede na otázky

Vybavenie Marsu 2020 bude pokročilejšie s cieľom pátrať po stopách možného života. Do výbavy bude vybraných sedem prístrojov. Vedci chcú vrhnúť svetlo na záhady dávnej minulosti Marsu a rozšíriť znalosti o tom, ako by budúci prieskumníci mohli využiť prírodné zdroje na tamojšom povrchu.

Rover 2020 pomôže zodpovedať otázky týkajúce sa prostredia Marsu. Na planéte sú zdroje k prežitiu, čo môže znížiť množstvo zásob, ktoré so sebou nosia výpravy.

Reprofoto/mars.nasa.gov

Novinka SuperCam

U väčšiny prístrojov Marsu 2020 pôjde o celkom novú techniku. Úplnou novinkou nebude kamerový systém Mastcam-Z so zoomom, ktorý dokáže spracovať panoramatické i spektroskopické snímky.

Novinkou bude zariadenie SuperCam, ktoré vďaka chemickému a mineralogickému rozboru dokáže zistiť organické látky v povrchových horninách.

Zdielať na

Súvisiace články