Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Hyperloop, ultra moderný systém dopravy, môže byť realitou
Zdielať na

Hyperloop, ultra moderný systém dopravy, môže byť realitou

BRATISLAVA / Americký podnikateľ Elon Musk predstavil projekt unikátneho spôsobu prepravy - Hyperloop. Vďaka nemu by 600-kilometrová cesta mohla trvať len tridsať minút.

Víziou pre Hyperloop v Európe je spojenie dvoch najbližších hlavných miest na svete - Bratislavy a Viedne a následné prepojenie celej Európy.
Rozšírenie projektu v celej Európe by výrazne znížilo vzdialenosť medzi jednotlivými mestami na niekoľko minút.

Dopravný systém tohto druhu by preddefinoval koncept dochádzania a zintenzívnil cezhraničnú spoluprácu v Európe s dôležitými sociálno-ekonomickými dôsledkami.

Projekt Hyperloop

Projekt Hyperloop by spojil nielen európske mestá, ale aj podnikateľov, akademickú obec a výskumné inštitúcie. Expanzia tohto projektu by tiež zvýšila dopyt po inováciách a vytváranie nových inovačných uzlov na Slovensku a v celej Európe.

Jednou z výhod podľa Elona Muska je fakt, že prepravu by neovplyvňovali poveternostné podmienky. "V skutočnosti by sa zvýšilo cestovanie medzi mestami, vďaka väčšiemu pohodliu," hovorí.

Tridsať minút

Hyperloop by spájal aj také mestá ako los Angeles a San Francisco, ktoré sú od seba vzdialené vyše 600 kilometrov a prestavujú najrušnejší ťah na západnom pobreží. Cesta z jedného mesta do druhého by pritom trvala len tridsať minút. Lietadlo by pritom táto vzdialenosť trvala hodinu a 15 minút, vlakom necelé tri hodiny a autom by to zabralo asi 5,5 hodiny.

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články