Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Vynálezca e-mailu zomrel. Prvú elektronickú správu poslal v roku 1971
Zdielať na

Vynálezca e-mailu zomrel. Prvú elektronickú správu poslal v roku 1971

BRATISLAVA / Vo veku 74 rokov zomrel v sobotu vynálezca modernej elektronickej pošty Raymond Tomlinson. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti Raytheon, pre ktorú pracoval.

Elektronická pošta (e-mail) existovala v obmedzenej podobe ešte pred Tomlinsonovým vynálezom, ale elektronické správy mohli zdieľať viacerí užívatelia len v rámci obmedzenej siete. Možnosť poslať správu na konkrétnu adresu konkrétnej osobe pred Tomlinsonovým vynálezom nejestvovala.

Tomlinson svoj prvý e-mail napísal a zaslal v roku 1971 v systéme ARPANET, ktorý vytvorili pre potreby americkej administratívy a vo všeobecnosti je považovaný za predchodcu internetu, ku ktorého vývoju okrem iných novátorských počinov v oblasti programovania Tomlinson tiež prispel.

E-mail

V čase Tomlinsonovho vynálezu mal osobné počítače len obmedzený počet ľudí, preto sa e-mail stal obľúbeným prostriedkom komunikácie až oveľa neskôr. Prvý e-mail odoslal z počítača na vedľa stojaci počítač, pričom v jednom neskoršom rozhovore uviedol, že prvé správy neboli obsahovo nijako zaujímavé a preto zabudol, čo v nich bolo.

Keď ale zistil, že program funguje, oznámil to svojim spolupracovníkom prostredníctvom vlastného vynálezu a zároveň im vysvetlil, ako ho používať. Práve Tomlinson ako prvý použil na spojenie používateľského mena s adresou znak @ (tzv. zavináč), ktorý sa neskôr stal kultúrnou ikonou.

"Vôbec nešlo o zadanie, len sa zabával; len hľadal nejaké využitie pre ARPANET. Ľudia s ním veľmi radi spolupracovali. Bol veľmi trpezlivý a nikdy nešetril svojím časom... Bol to naozaj milý a dobrý človek," uviedla hovorkyňa spoločnosti Raytheon Joyce Kuzman.

Kedysi bol e-mail absolútnou novinkou, dnes je bežnou súčasťou každodenného života. Dokonca to, čo píšete, môže sledovať aj váš zamestnávateľ:

Súvisiace články