Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor, čo pozeráte a píšete. Zamestnávateľ vás môže sledovať
Zdielať na

Pozor, čo pozeráte a píšete. Zamestnávateľ vás môže sledovať

BRATISLAVA / Podľa najnovšieho rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva môže zamestnávateľ kontrolovať súkromnú komunikáciu zamestnancov na služobnom počítači, telefóne, či inom zariadení. Rozsudok ale ešte musí nadobudnúť právoplatnosť.

Jeden rumunský inžinier sa voči takémuto konaniu svojho zamestnávateľa ohradil.

Ako informovala zástupkyňa Slovenska pred európskym súdom v Štrasburgu Marica Pirošíková, zamestnávateľ mu zriadil e-mailovú adresu určenú na komunikáciu s klientmi.

"Využíval konto aj na súkromné účely. Bol prepustený na základe porušenia interných predpisov. Neuspel v Rumunsku a ani Európsky súd pre ľudské práva mu nedal za pravdu," povedala.

Takmer bez šance

To, že európsky súd rozhodol v tomto rumunskom prípade, sa môže dotýkať každého z nás. Ak sa vám niečo podobné stane a chceli by ste žalovať svojho zamestnávateľa, pravdepodobne nepochodíte.

"Slovenské súdy sú povinné postupovať pri výklade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva," vysvetlila Pirošíková.

Znamená to teda, že ak máte služobný počítač, či mobil, zamestnávateľ môže čítať vašu komunikáciu.

Ako benefit

Každý by mal preto zvážiť, ako bude pristupovať k služobnému počítaču alebo mobilu. Technicky to totiž nie je žiadny problém.

"Zamestnávateľ vie pozerať, čo sa deje na obrazovke zamestnanca. Robili to v minulosti internetové kaviarne," vysvetľuje IT špecialista Peter Šebo.

Zástupca Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošťák povedal, že vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom je v tomto prípade upravený vždy v interných predpisoch, alebo priamo v pracovnej zmluve.

"Mnohé firmy považujú notebook a telefón za istú formu benefitu, aby ich mohol zamestnanec využiť na súkromné záležitosti,"
hovorí.

Ak teda zamestnávateľ číta súkromnú komunikáciu na služobnom počítači, tak v prípade výpovede súdy nepomôžu.

Právoplatný rozsudok

Rozsudok európskeho súdu pre ľudské práva musí ešte nadobudnúť právoplatnosť. Bude to do troch mesiacov od vyhlásenia, ktoré bolo v utorok. Pokiaľ ale  niektorá zo strán nepožiada o predložene veľkej komore.

Téme sa venovali Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Najčítanejšie správy