Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Protiteroristické zákony. Takto zmenia život bežného Slováka
Zdielať na

Protiteroristické zákony. Takto zmenia život bežného Slováka

BRATISLAVA / Parlament v utorok v skrátenom legislatívnom konaní rokoval o takzvanom bezpečnostnom balíčku. Zmeny by postihli aj bežných Slovákov, policajt by totiž mohol zaistiť kohokoľvek už pri najmenšom podozrení.

Najviac by sa Slovákov týkali zmeny v zákone o policajnom zbore: pri teroristickom útoku, či jeho hrozbe, budú môcť policajti kohokoľvek, aj pri najmenšom podozrení, zaistiť.

Auto budú môcť policajti zastaviť a prehľadať. Nejde tu ale len o prehliadku v súvislosti s teroristickým útokom, ale aj pri odhaľovaní nelegálnej migrácie.

Viac policajtov

Opatrenia, ktoré poznáme z leteckej dopravy, bude môcť polícia použiť aj pri iných typoch hromadnej dopravy. To by mohlo znamenať, že napríklad na železničných staniciach uvidíme detektory kovov aj viac policajtov.

V prípade bezprostrednej hrozby, na verejných podujatiach, bude policajt môcť voči človeku zakročiť aj bez toho, aby robil výtržnosti. Stačí, ak pôjde o hrozbu terorizmu.

Polícia bude tiež v takomto prípade  môcť uzavrieť priestor a ukončiť verejné podujatie.

Preventívne opatrania

O zmenách pre policajtov hovoril na vláde premiér.

"Sú tu technické veci, ktoré budú môcť policajti používať pri zásahoch ako rozbušky či kukly," povedal Robert Fico.

Toto všetko policajti používajú aj dnes - pri rukojemníckych drámach, či raziách. Po novom už budú môcť použiť napríklad rozbušku aj na otvorenom priestranstve.

Premiér ale použil aj slovené spojenie: "preventívne opatrenia v oblasti elektronickej komunikácie." Okamžite začali špekulácie o odpočúvaní, či špehovaní elektronickej komunikácie.

Odpočúvanie medzi opatreniami je. Po novom bude možné odpočúvať obvinených a odsúdených vo väzniciach. Bežných ľudí by odpočúvať len tak bezdôvodne nemali, ale jednou zo zmien je aj novela zákona o elektronických komunikáciách.

Opakovane sa pri téme zbierania dát o obyvateľstve špekuluje o
možnom zneužití zákona.

Nie sú experti

"Pri všetkej úcte k poslancom si myslím, že títo ľudia sa nemali kde naučiť rozumieť bezpečnostnej politike. Nielen, že nerozumejú, ale ani nevedia, ako majú položiť otázky, aby vedeli, či mohol byť zákon zneužitý," myslí si bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Podľa neho by to teda mali kontrolovať bezpečnostní experti, nie poslanci.

Téme sa venovali aj Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Najčítanejšie správy