Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fico pripravuje protiteroristické zákony. Je pripravený meniť aj ústavu
Zdielať na

Fico pripravuje protiteroristické zákony. Je pripravený meniť aj ústavu

BRATISLAVA / Slovensko pristúpi k novelizácii zákonov dotýkajúcich sa boja proti terorizmu. Informoval o tom premiér Robert Fico. Témou sa v stredu zaoberala Bezpečnostná rada, kde dohodli vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá posúdi návrhy na úpravu legislatívy.

Robert Fico zdôraznil, že budeme čerpať z antiteroristických zákonov členských štátov Európskej únie. Premiér okrem iného spomenul, že by mohla napríklad byť povinná väzba v prípade podozrenia z terorizmu.

Práva takto obvineného by nemali byť také isté ako iných obvinených. Ak by bola potrebná zmena ústavy, Fico je pripravený rokovať o podpore s opozíciou.

Pracovná skupina

V pracovnej skupine bude minister spravodlivosti Tomáš Borec, minister vnútra Robert Kaliňák, riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ján Valko. V spolupráci s generálnou prokuratúrou pripravia do pondelka návrhy odporúčaní na doplnenie právnych predpisov.

Ak budú legislatívne zámery schválené, následne sa vypracujú konkrétne znenia právnych predpisov.

Povinná väzba

V Trestnom zákone máme definovaný trestný čin teroru. Fico očakáva, že pracovná skupina najprv zhodnotí, či skutková podstata trestného činu teroru zahŕňa všetky možné aktivity, ktoré prichádzajú do úvahy.

Vysvetlil ďalej, že v prípade Trestného poriadku nás zaujíma, ako nastaviť konanie, ak pôjde o podozrenie alebo už o obvinenie z trestného činu teroru. Do úvahy prichádza povinná väzba.

"Ak by bol človek obvinený z trestného činu teroru, tak by súd nemal možnosť rozhodovať, či pôjde do väzby, ale musel by automaticky zo zákona rozhodnúť o väzbe," uviedol premiér. Určite práva obvineného z trestného činu teroru by nemali byť také isté ako sú práva obvineného pri iných druhoch trestných činov, myslí si premiér.

Do úvahy prichádzajú aj zmeny ďalších predpisov. Napríklad zákon o SIS a zákon o Policajnom zbore, ktoré obsahujú oprávnenia pre tajnú službu a pre políciu, sa musia výrazne sprísniť v prospech orgánov v trestnom konaní.

Boj proti terorizmu

Na Bezpečnostnej rade padol aj návrh na posilnenie personálnej a technickej stránky boja proti terorizmu. Bude predložený časový harmonogram zvýšenia počtu špeciálnych síl policajtov, vrátane finančného krytia týchto krokov, informoval Fico.

Ako povedal na brífingu po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák v súvislosti s novelizáciou zákonov, „ide o to, aby sme sa legislatívne vyhli tomu, že ak zadržíme podozrivého, tak pre určité obštrukcie by sa mohol dostať na slobodu“. Podľa šéfa rezortu je to vec, pri ktorej sa systém vyšetrovania či podozrenia musí pritvrdiť.

Posilnenie tímov

Jednou zo zmien je podľa Kaliňáka i posilnenie tímov, ktoré sa starajú o bezpečnosť, čo považuje za nevyhnutné. Ide o tímy v rámci Slovenskej informačnej služby, ministerstva obrany i ministerstva vnútra. "Takéto návrhy určite budeme dávať dokopy a chceme ich predstaviť, pretože ak chceme udržať úroveň bezpečnosti, je to nevyhnutné," povedal šéf rezortu.

Treba posilniť zásahové či vykonávajúce oddiely, pripustil, že môže ísť o tisícky ľudí za všetky rezorty, a teda policajtov, agentov i vojakov. "Chceme viac zapojiť aj ozbrojené zložky, ako je napríklad colná stráž, avšak jej výcvik musí byť upravený," vysvetlil Kaliňák. Upozornil ale, že to je proces, ktorý trvá minimálne tri roky, pretože nie je možné navýšiť počet o 1 200 či až 2 500 za tri mesiace či pol roka.

"Je to proces, ktorý bude trvať. Ide o to, aby bol silnejší piaty pluk špeciálneho určenia, mali by sme vytvoriť špeciálne sily, chcelo by to ešte jeden prápor. To isté platí aj v prípade nášho protiteroristického komanda, ktoré by malo byť silnejšie a aj iných ľudí, ktorí sú na takéto veci vycvičení," dodal minister vnútra.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy