Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Všetko, čo ste o Jobsovi počuli, je pravda, tvrdí bývalý kolega Guy Kawasaki
Zdielať na

Všetko, čo ste o Jobsovi počuli, je pravda, tvrdí bývalý kolega Guy Kawasaki

BRATISLAVA / Investori už niekoľko dní priamo v Bratislave hľadajú nové nápady, do ktorých by boli ochotní investovať. V rozhovore pre televíziu JOJ jeden z nich prezradil, že prišiel z mekky inovácií, zo San Francisca, aby v Európe preinvestoval 100 miliónov dolárov. Časť z toho priamo na Slovensku.

Investori a inovátori odovzdávajú svoje skúsenosti a rozumy medzi ľuďmi v Bratislave. Viceprezident spoločnosti Salesforce Neil Sands zastupuje spoločnosť, ktorá preinvestuje tri až štyri inovácie, o ktorých je presvedčený, že majú najväčší potenciál.

Nápad si nenechajte pre seba

Sú medzi nimi aj slovenské, zatiaľ ale neprezradil ktoré. "Jeden až päť miliónov pôjde na každý startup, o ktorom sme presvedčení, že môže preraziť," uviedol Neil Sands.

Podľa neho sa však prínos týchto stretnutí nedá ešte odmerať. Dnes sa tu môže zrodiť projekt, ktorý bude miliónový o rok či o dva. Na Slovensko prišiel hlavne počúvať. "Najhoršie, čo môžete urobiť, keď máte nápad, je nechať si ho pre seba," tvrdí Sands.

Spolupracovník Jobsa

Hlavným rečníkom konferencie v Bratislave je bývalý spolupracovník zakladateľa spoločnosti Apple Steva Jobsa, ktorý stál pri zrode jeho produktov. Guy Kawasaki šokoval hneď na začiatku. Povedali mu, že prichádza do krajiny, ktorá miluje hokej.

Kawasaki túto hru miluje tiež a plánuje si ho na Slovensku zahrať. "Nie v hokeji nie som dobrý. Je pár vecí, v ktorých nie som dobrý a milujem ich. Každý môže milovať niečo, v čom je dobrý. Ale ak milujete niečo, v čom nie ste dobrý, to je ozajstná láska," tvrdí Guy Kawasaki, hlavný rečník konferencie Techmatch.

Pravda o Jobsovi

Autor niekoľkých kníh prevažne o biznise v prednáške spomenul aj svojho priateľa Steva Jobsa. Povedal, že všetko, čo sa o ňom hovorí, je pravda. "On mal akoby iný operačný systém, než my ostatní. S ním to bolo ako keby rybe vysvetľoval, ako byť vtákom," dodáva Kawasaki.

Pri otázke, či ho na ulici ľudia zastavujú so svojimi nápadmi, sa len pousmial. Deje sa to každý deň. Nie vždy je to však o nápadoch. "Je veľa ľudí, ktorí si myslia, že som motivátor Robert Kiosaki. Chcú, aby som im zmenil život. Potom sú ďalší, ktorí si myslia, že som Jackie Chan," dodal Kawasaki.

Ukradnutie nápadu

Obaja rečníci presne vedia, čo robiť, aby vám nikto neukradol nápad. "V Silicon Valley musíte pochopiť, že ak ste inovátor a nápad je váš, šanca, že príde niekto, kto vám ho ukradne a bude mať váš entuziazmus, vaše schopnosti to uskutočniť, je malá," myslí si Neil Sands. 

"Ak vám niekto ukradne nápad, nebol až taký dobrý. Nemôže byť také ľahké ukradnúť dobrý nápad," odkazuje Guy Kawasaki.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články