Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
A je to tu! Apple predstavil nový iPhone 5
Zdielať na

A je to tu! Apple predstavil nový iPhone 5

Očakávané sa stalo skutočnosťou. Technologický gigant, firma Apple, predstavila nový iPhone 5. Vývojári spoločnosti Apple nazvali nový iPhone šperkom. Je to vôbec najtenší a najľahší iPhone všetkých čias, s hrúbkou 7,6 mm a váhou 112 gramov. Tvoria ho ušľachtilé materiály z kovu a skla, píše macblog.sk.

Displej

Nový Iphone narástol do výšky. Retina displej s 332 ppi má 4" a rozlíšenie 1136x 640. Na displeji tak uvidíte o jeden riadok viac aplikácií a viac obsahu v aplikáciách. Nový rozmer displeja má bližšie k formátu 16:9, ktorý je vhodný na pozeranie filmov. Okrem toho je kvalitnejší a s o 44% lepšou saturáciou. iPhone 5 má aj tenší displej. Dotykový panel je integrovaný priamo v displeji.

Pripojenie

iPhone 5 má dostatok možností pripojenia k dátovým sieťam. Podporuje GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+, DC-HSDPA, LTE. Podporuje aj 21 Mbps, DC-HSDPA 42 a LTE až 100 Mbps. LTE sieť však musí podporovať aj mobilný operátor. Môže tak fungovať v USA či Kanade, ale nemusí fungovať u nás. Tí, ktorí preferujú Wi-fi siete, budú mať k dispozícii 802.11a/b/g/h, s dvomi kanálmi a prenosovými rýchlosťami až 150 Mbps.

Procesor

Nový čip nesie označenie A6 a podľa Apple ponúka dvakrát rýchlejší procesor a dvakrát lepší grafický výkon ako A5. Inžinierom sa pritom podarilo zmenšiť jeho veľkosť o 22% a zlepšiť aj jeho spotrebu energie.

Fotoaparát

Najväčšou výzvou pre vývojárov bol zrejme fotoaparát pre malú hrúbku zariadenia. Má rovnaké parametre ako iPhone 4S, no je tenší. Avšak zlepšenia by sme sa mali dočkať pri fotení s nedostatkom svetla. Procesor A6 má navyše ešte lepšie potlačiť šum a vylepšiť vierohodnosť farieb. Odfotografovanie je o 40% rýchlejšie ako u iPhone 4S. Apple sprístupnil v iOS už dlhšie ukrytú funkciu na snímanie panoramatických fotografií. Výsledná fotka môže mať až 28 megapixelov.

Batéria

Batéria iPhone 5 ponúka minimálne rovnakú výdrž batérie ako iPhone 4S, ale mala by vydržať aj viac. Vydržať by mal približne osem hodín telefonovania alebo prehliadania internetu na 3G sieti alebo LTE. Na Wi-Fi vám vydrží baterka približne desať hodín.

Nový konektor

Spoločnosť Apple zmenila pri iPhone 5 aj konektor. Doteraz sa mohla pýšiť tým, že produkty ako iPad, iPod či iPhone mali rovnaký systéme napájania do siete. Teraz nastala zmena. Po 9 rokoch Apple opustil pôvodný 30 pinový dock konektor a predstavil jeho novšiu a výrazne menšiu verziu. Apple ho nazval Lightning. Pri napájaní si nemusíte robiť starosti, či náhodou nie je hore nohami. Ak vlastníte starý dock konektor, Apple ponúka aj adaptér.

Ďalšie novinky

Apple predstavila aj operačný systém iOS 6, pre užívateľov bude dostupný už 19. septembra. Spolu s iOS 6 prichádza aj vylepšená Siri. Apple vyrukoval aj s vlastnými mapami, takže pri iPhone 5 zabudnite na mapy od Google. Podporujú tzv. navigáciu turn by turn a 3D objekty budov. 

S novým iPhonom budete taktiež schopní rýchlejšie sharovat vaše fotografie, tweety ši statusy na sociálnej sieti Facebook. Zaujímavou aplikáciou je aj PassBook, kde môžete mať uložené vaše lístky do kina, divadla, na športové podujatia, či dokonca aj letenky. Ako prvá priniesla recenziu nového iPhone 5 webová stránka macblog.sk.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články