Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Germánium nad zlato: Vedci našli spôsob, ako ho ťažiť
Zdielať na

Germánium nad zlato: Vedci našli spôsob, ako ho ťažiť

BERLÍN / O chemickom prvku s názvom Germánium veľa ľudí mnoho poznatkov nemá. Ide o jeden z polovodičov, ktorým vďačíme za technologický pokrok. Nachádza sa v pôde, ale ťažko ho získať. Tento problém možno vyriešili nemeckí vedci.

Počítače, smartfóny, optické káble, parkovacie senzory, inteligentné brzdové systémy, to všetko tvorí bežnú súčasť našich životov. Všade v týchto zariadeniach sa uplatňuje chemický prvok známy ako germánium.

Izolácia

Najväčším problémom je, že ho dokážeme iba veľmi ťažko izolovať. Výskumníci z nemeckého Freiburgu ale tvrdia, že konečne tento problém vyriešili. S extrakciou germánia z pôdy im majú pomôcť rastliny.

"Ak to máme veľmi zjednodušiť, tak našim cieľom je, aby rastliny tento prvok načerpali do seba. Rastliny potom zozbierame a germánium z nich extrahujeme," vysvetlil vedec Herrmann Heilmeier.

Rastliny

Extázu z nového prístupu brzdia vedci už v zárodku. So svojim výskumom sú ešte len na začiatku a chvíľu potrvá, kým bude celý proces fungovať podľa ich predstáv. Pôda v mieste, kde rastliny zasadili, je ale podľa nich plná germánia. Stačí len prísť na to, ako ho zozbierať.

"Keďže je táto pôda bohatá na germánium, pôjde o prirodzený proces," dodáva vedec Martin Bertau.

Lacná záležitosť

Navyše vraj pôjde aj o veľmi lacnú záležitosť. K extrakcii germánia by vedci pristúpili až potom, ako by rastliny využili na bioplyn.

Väčšina nákladov by tak bola zaplatená ešte prv, ako by sa rozbehol celý proces extrakcie. Potrebujú akurát zvýšiť jej účinnosť. Tvrdia ale, že ak by im ich smelé plány vyšli, znamenalo by to obrovský posun pre celý svet vedy a techniky.

Germánium nad zlato, pozrite si reportáž:

Súvisiace články