Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Banská Bystrica má ekostrom, solárna nabíjačka dobíja mobily
Zdielať na

Banská Bystrica má ekostrom, solárna nabíjačka dobíja mobily

BANSKÁ BYSTRICA / Obyvatelia Banskej Bystrice, ktorým záleží na životnom prostredí, si môžu zadarmo dobíjať svoje telefóny pomocou solárnej nabíjačky. Takzvaný ekostrom osadili pred nákupným centrom a využíva výlučne slnečnú energiu.

Solárna nabíjačka z diaľky vyzerá ako strom, no namiesto kyslíka vyrába energiu. Obyvatelia Banskej Bystrice sú prvými, ktorí si môžu dobíjať svoje telefóny solárnou energiou.

"Na strome sú solárne panely, ktoré menia energiu do akumulátorov," vysvetľuje Vladimír Zaujec z občianskeho združenia Greengan.

"Tým, že sú to solárne panely, tak sa to celý deň nabíja do zásoby a dáva energiu. Keď slnko nesvieti, naraz nabije 14 mobilov," dodáva Andrea Ungvölgyi, špecialista Orange Slovensko.

Dvadsať dní

Solárna nabíjačka funguje aj v nepriaznivom počasí bez toho, aby svietilo slnko dokáže nabíjať mobilné zariadenia ešte ďalších 20 dní.

"Banská Bystrica patrí medzi lídrov v životnom prostredí. Podľa prieskumov sme najzelenším mestom na Slovensku," vysvetľuje viceprimátor Jakub Gajdošík.

Zo Srbska

Ekostrom vymysleli mladí nadšenci v Srbsku. Po celom svete je v súčasnosti osadených trinásť solárnych nabíjačiek. "Sú v Srbsku, Bosne a Hercegovine, Rumunsku a chystajú sa do Spojených štátov a Bulharska," odtajuje Zaujec.

"Životnosť je desať rokov. Verím, že to bude každý brať ako dobrú vec," dodáva Ungvölgyi.

V Banskej Bystrici majú ekostrom, pozrite si reportáž:

Súvisiace články