Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Asfaltky nahradia solárne panely
Zdielať na

Asfaltky nahradia solárne panely

IDAHO / Prevratná myšlienka! Istí Američania investovali viac ako 1 milión dolárov do snahy zmeniť bežné asfaltové komunikácie na cesty so solárnymi panelmi. Julie a Scott Brusawci momentálne dúfajú, že získajú dostatok peňazí a ich sen sa zmení na realitu. Informáciu priniesol portál The Verge.

Svietacie cesty

Brusawcovci nie sú podvodníci. Scott má elektrotechnické vzdelanie, preto jeho projekt dostal zelenú aj od Federal Highway Administration. Vybudovali už parkovisko, ktoré je osvetlené solárnymi panelmi, rôznymi mikroprocesormi a svetelnými diódami, píše americký The Verge.

Teoreticky by ich nápad mohol fungovať: Stačí len všetky národné cesty nahradiť solárnymi panelmi. Vygeneruje sa tým trojnásobok elektriny pre Spojené štáty. Ich vynález by mal tiež filtrovať dažďovú vodu, nahradiť nadzemné elektrické vedenie, zabrániť zľadovatelým cestám a varovať vodiča, ak opustí vozovku.

Vynález má aj svoje nedostatky a ten zoznam je dlhý. Hlavným problémom je cena. "Mohli by sme vybudovať ulice zo solárnych panelov, ale môžeme ich urobiť aj zo zlata,"  konštatuje vedecký spisovateľ Aaron Saenz.

Projekt Solárne cesty a diaľnice sa snaží pripraviť cesty so solárnymi panelmi. Spoluzakladateľ Scott Brusaw urobil v tejto oblasti niekoľko významných krokov. Pozrite si priložené video:

41 miliárd €

"Treba pokryť viac ako 46 tisíc štvorcových metrov povrchu vozovky. Potrebujem zhruba 5,6 miliardy panelov, aby sme túto oblasť pokryli. Cena je asi 56 miliárd dolárov (viac ako 41 miliárd eur)," dodal. Podľa Saenza budú solárne panely len o polovicu drahšie ako asfaltové cesty.

Brusaw ešte presne nevie, čo všetko dokáže kúpiť z milióna dolárov. "Musíme urobiť niekoľko vylepšení, aby bol náš produkt efektívny. Tak si myslím, že môžeme náš produkt poskytnúť verejnosti," myslí si.

"Väčšina problémov je podľa mňa riešiteľná. Jediné, čo visí vo vzduchu, je otázka nákladov," myslia si odborníci. Strešné panely a solárne polia sú naozaj zdrojom energie, ale ešte ich veľa krajín nepoužíva. Mnohí si nevedia predstaviť, že by klasickú asfaltovú cestu nahradili solárnymi panelmi.

Pár sa však nevzdáva a verí, že dokáže presvedčiť sponzorov a investorov na svoj projekt. Vidí v solárnych paneloch budúcnosť, ktorá by mohla pomôcť ľuďom a znížiť napríklad nehodovosť počas zimného obdobia.

Súvisiace články