Zatiahnuté
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Editovanie ľudských embryí. Vedci volajú po diskusii
Zdielať na

Editovanie ľudských embryí. Vedci volajú po diskusii

Zdroj: SITA/ilustračné

LONDÝN / Výskumné organizácie ako Wellcome Trust či britský Lekársky výskumný inštitút volajú po diskusii v súvislosti s editovaním genómov. To by na jednej strane umožnilo predchádzať ochoreniam, no na strane druhej, tu existuje riziko takzvaných dizajnérskych detí.

K diskusii vyzývajú poprední britskí vedci. Dôvodom je etický aspekt genetickej modifikácie ľudských embryí a tkanív s cieľom predchádzať závažným ochoreniam.

Nový mocný nástroj s názvom editácia embryí má totiž potenciál zmeniť liečbu takýchto ochorení vďaka prepísaniu DNA poškodených buniek.

Hoci britský zákon zakazuje genetickú modifikáciu embryí  pre klinické použitie, je to povolené vo výskumných laboratóriach s licenciou od regulátora plodnosti, ktorým Úrad pre ľudské oplodnenie a embryológiu v prípade, ak embryá do 14 dní zničia.

Podpora výskumu

Päť vedúcich biomedicínskych subjektov v stredu vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu výskumu zameranému na editovanie genómov a istých liečebných postupov, ktoré môžu nasledovať. 

Dopĺňajú ale, že zmena DNA ľudských spermií a vajíčok, známych ako zárodočných buniek, aj  ľudských embryí, sa môže stať terčom kontroverzií, pre potenciálny škodlivý vplyv na ďalšie generácie.

Dizajnérske deti

Zmena zárodočných buniek je totiž bodom sváru už desaťročia. Bez správnej regulácie, táto procedúra zvyšuje riziko vzniku tzv. "dizajnérskych detí", kedy dochádza k editácii embryí s cieľom ulahodiť rodičom.

"Veríme, že editovanie genómov môže mať v budúcnosti obrovský význam pre klinické použitie a my vývoj v tejto oblasti podporujeme," píše sa vo vyhlásení. 

"Potenciál využitia editovania genómov využitím ľudských zárodočných buniek či embryí je veľký, aj keď vieme, že to európske zákony teraz nepovoľujú. Naskýtajú sa tu ale dôležité etické a regulačné otázky, ktoré treba predvídať a preskúmať," dodáva. 

Pod vyhlásenie sa podpísalo päť významných výskumných inštitúcií.

V laboratórnych štúdiách vedci využívajú úpravu genómov - známu ako Crispr-Cas9 - na odstránenie mutácií, ktoré spôsobujú metabolické poruchy. Vytvoria tak bunky, ktoré napadnú nádory a vytvárajú ďalšie, odolné voči HIV infekcii, píše The Guardian

Bod sváru

Zatiaľ najkontroverznejšia štúdia sa objavila v apríli, keď čínski výskumníci vzali chybné IVF embryá, ktoré by inak zničili a upravili gén, ktorý spôsobuje život ohrozujúce krvné ochorenie.

Krátko pred zverejnením čínskej štúdie, skupina amerických vedcov pod vedením Edwarda Lanphiera, predsedu Aliancie regeneratívnej medicíny vo Washingtone, vyzvala na moratórium na úpravu ľudských reprodukčných buniek a embryí, a to i pre základný výskum.

"Takýto výskum by bolo možné využiť na neliečebné modifikácie. Obávame sa, že dôjde k protestom verejnosti  v súvislosti s etickým porušením, čo by mohlo skomplikovať vývoj v tejto sľubnej oblasti," vyhlásila vtedy skupina vedcov.

Potreba diskusie

Michael Werner, výkonný riaditeľ Aliancie povedal, že súhlasí s potrebou komplexnej diskusie o tejto dôležitej a komplikovanej téme.

Podobné obavy vyjadrila aj vedkyňa a jedna z vynálezcov Crispr-Cas9 Jennifer Doudna z univerzity v Berkley.

Etický aspekt

Na rozdiel od Veľkej Británie, ale v USA nie je žiaden zákon, ktorý by zakazoval vytváranie geneticky modifikovaných embryí pre klinické použitie.

"Pusťme sa do premyslených debát. Moratórium je zlý nápad. Chceme otvorený dialóg. Chceme, aby sa ľudia nad tým zamysleli a nereagovali hneď," hlása Katherine Littler, politická poradkyňa vo Welcome Trust.

"Existujú konkrétne ochorenia, oblasti, kde by toto bolo tým najefektívnejším a najúčinnejším spôsobom tak, aby to bolo prijateľné? Toto by malo byť súčasťou debaty," dodáva.

Otázky editovania genómov budú skúmať aj americká Národná akadémia vied, Nuffielf inštitút pre bioetiku i skupina Hixton ako medzinárodná organizácia, ktorá spája vedcov a politikov.

Súvisiace články