Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Británia chce trojrodičovstvo. Sú to vážne manipulácie, tvrdia odborníci
Zdielať na

Británia chce trojrodičovstvo. Sú to vážne manipulácie, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Vo Veľkej Británii uvažujú o zavedení trojrodičstva. Deti by nemali gény po dvoch rodičoch, ale dokonca až po troch. Proti prijatiu takého zákona sú viacerí európski politici.

Hovorí sa o tom, že vo vajíčku by sa vymenilo jadro. A deti by teda mali troch rodičov. "Zoberiete vajíčko, ktoré má zdravé mytochodnrie, vyhodíte z neho jadro. Z toho vajíčka s chorými mytochondriami zoberiete jadro a dáte ho do vajíčka so zdravými," vysvetľuje vedec Jozef Glasa zo Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Nikto nepozná následky

Nikto na svete nevie povedať, aké to bude mať následky. Preto sa spoločnosť zhodla na tom, že sa touto cestou ľudstvo nevydá. "Je to sortírovanie ľudí najlepších a najlepších. A tých menej zdatných odstránime tak, že sa nenarodia," myslí si europoslanec Miroslav Mikolášik.

Briti chcú týmto spôsobom umožniť mať deti aj neplodným párom. Vznikne tak dieťa, ktoré má geneticky troch rodičov. "To sú tak vážne manipulácie, že sa doteraz hovorilo, to nesmieme. Meníme genofond, takže ovplyvňujeme ďalšie generácie," dodáva vedec Jozef Glasa.

Europoslanci vyzývajú Camerona

"Trojrodine" chcú zabrániť na európskej úrovni. V europarlamente už poslanci pod vedením Mikolášika vyzývajú britského premiéra Jamesa Camerona, aby genetické manipulovanie zastavil.

"Ani po odbornej stránke nie je istota, že nebude vykonané viac zla ako dobra," uviedol europoslanec Mikolášik. Británia by sa stala prvou krajinou na svete, ktorá by takéto niečo umožnila.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články