Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vytlačte si svoje dieťa ešte pred narodením
Zdielať na

Vytlačte si svoje dieťa ešte pred narodením

TALLINN / Estónska spoločnosť našla spôsob, ako budúci rodičia môžu chytiť do rúk svojho potomka predtým, ako sa narodí. Firma Wolfprint 3D začala s tlačiť plnofarebné 3D modely plodu.

"To, o čo sa snažíme, je vytvoriť veľmi pozitívny pocit pre budúcich rodičov. Aby si ten jedinenčný moment zapamätali," ozrejmuje Timmu Toke z firmy Wolfprint 3D.

Tento typ tlače je veľmi obľúbený v Japonsku či Spojených štátoch. Je založený na ultrazvukovom vyšetrení, ktoré ženy bežne absolvujú počas tehotenstva.

Spoločnosť potom použije záznamy z vyšetrení a vytvorí repliku dieťaťa. Následne ho vytlačí ako 3D.

"Takto privedieme ešte nenarodené dieťa do reálneho života. Používame plne farebnú tlač, takže dieťa vyzerá skutočne," dodáva Toke.

Požiadavky rodičov

3D tlačiarne by mohli produkovať kompletnú repliku plodu, ale takéto ultrazvukové metódy by mohli ohroziť tehotenstvo, povedal Toke.

Spoločnosť vyhotovuje budúce deti podľa kritérií rodičov. Napríklad Maarja chcela mať vytlačenú 3D sochu svojho nenarodeného syna.

"Z tehotenstva som nechcela spomínať len na rutinné návštevy lekárov a sedenia v čakárňach. Chcela som to premeniť na niečo emocionálne, niečo čo si budem môcť pripomenúť nielen ja, ale i rodina. Všetky tie 3D fotografie a socha mi dávajú pocit, že náš syn je už s nami. Bolo to veľmi pozitívne a budem si to pamätať," povedala.

Maarja raz chce svojmu synovi ukázať, ako vyzeral, kým bol v jej brušku.

Za zvečnenie formou 3D si rodičia zaplatia 200 až 300 eur.

Pozrite sa, ako vyzerá 3D zvečnenie nenarodeného dieťaťa:

Súvisiace články