Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Za smrť mamutov môžu ľudia, tvrdí najnovšia štúdia
Zdielať na

Za smrť mamutov môžu ľudia, tvrdí najnovšia štúdia

Zdroj: TV JOJ

CAMBRIDGE / Desaťročia trvajúce spory o tom, kto zabil mamutov sú, zdá sa, vyriešené. Odpoveď nie je prekvapujúca. Kým niektoré vedci tvrdili, že za to môžu klimatické zmeny, najnovšie za to môžu ľudia. S týmto tvrdením prišli vedci z univerzity Cambridge.

Vedci podrobný záver svojej štúdie zverejnili v časopise Ecography. "Pokiaľ ide o nás, tento výskum je klinec do rakvy tejto 50-ročnej debate. ľudia boli dominantnou príčinou zániku mamutov," tvrdí vedúci auto štúdie Lewis Bartlett.

Ľudská populácia

"To deklasuje mýtus o praľuďoch žijúcich v súlade s prírodou," dodal Bartlett. Údaje ukazujú jasné prepojene medzi šírením populácie a vyhynutím mamutov.

Zmena klímy tiež mohla prispieť. Štúdia ale naznačuje, že zánik mamutej populácie nastal rozširovaním ľudskej populácie, píše NBC News.

Motív neznámy

Jednu vec, ktorú štatistiky neukazujú je dôvod, prečo zvieratá vyhynuli. "To, čo nevieme je to, čo bolo motívom prvých osadníkov, ktoré spôsobili úhyn," tvrdí Bartlett. "Zabíjali pre jedlo, bolo to využívanie ohňa alebo vyhnaní zo svojich príbytkov?" opisuje vedec.

Súvisiace články