Skoro jasno
15°
Bratislava
Les nie je smetisko: cigareta sa rozkladá 15 rokov, žuvačka 50
Zdielať na

Les nie je smetisko: cigareta sa rozkladá 15 rokov, žuvačka 50

BRATISLAVA / Je až neuveriteľné, čo všetko sú schopní niektorí ľudia odhodiť v lese. Okolo mnohých ohnísk v nádhernej prírode to preto neraz vyzerá ako na smetisku.

Na Slovensku je stále dosť ľudí, ktorí si prídu do prírody napríklad opekať a prázdne odpadky neodnesú tam, kam patria - do odpadkových košov ale ich nechajú v prírode.

"Stretávame sa s tým, že ľudia nechávajú v lesoch veľa odpadkov. Väčšina je našťastie v košoch, ktoré sme im tu pripravili ale časť je aj rozptýlená po lese, ktoré už pracnejšie nájdeme a odnášame do košov," uviedol odborný lesný hospodár z Mestských lesov v Bratislave Rudolf Ivičič.

Lenivosť

Zaujímavé ale je, že plné ťažké ruksaky ľudia do lesa prinesú ale prázdne a ľahké odpadky im už robia problém. A tak ich nechajú ležať v tráve.

To, ako to v prírode vyzerá, je často odrazom našej výchovy. "Keď človek získa tie správne návyky do dospelosti, tak ich odovzdáva ďalej aj svojim deťom," myslí si Rudolf Ivičič.

Okrem rodičov vychovávajú deti aj ďalšie pomôcky. Na Železnej studničke v Bratislave osadili informačnú tabuľu, pri ktorej sa môžu rodičia s deťmi pristaviť a pozrieť sa ako dlho sa odpadky v prírode rozkladajú.

Stovky rokov

Napríklad rozloženie plechovky trvá 15 rokov, rozloženie igelitovej tašky trvá 25 rokov, plienka dokonca 250 rokov. Obyčajná cigareta sa rozkladá až jeden rok a so sklenenou fľašou sa môže príroda trápiť až tisíce rokov.

"Sklo je nezničiteľné vydrží tisícky rokov. To je kremík a látky z obsahom kremíka vydržia rádovo tisícky rokov. Pet fľaše to je niečo nové - rozkladajú sa desiatky rokov," upresnil  Rudolf Ivičič.

Možno ste nevedeli, že so žuvačkou sa príroda trápi aj 50 rokov, s papierom 4 mesiace, s tetrapakmi 100 rokov. Našťastie najmenšiu šarapatu robí bio odpad.

Súvisiace články