Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Louvre má problém s potkanmi, hodujú v záhradách a strašia turistov
Zdielať na

Louvre má problém s potkanmi, hodujú v záhradách a strašia turistov

Zdroj: ISIFA

PARÍŽ / Bývalé sídlo francúzskych kráľov a teraz slávne parížske múzeum Louvre má veľký problém, ktorý sa volá potkan. Premnožení a neporiadnymi turistami nevedomky vykrmovaní hlodavci sa už neboja ničoho a s pokojom behajú medzi návštevníkmi aj za bieleho dňa. Informujú o tom francúzske médiá.

Teplé počasie, ktoré teraz panuje v Paríži, privádza do Tuilerijskej zahrady pri Louvri množstvo ľudí, ktorí sa na trávnikoch oddávajú piknikom a nechávajú po sebe odpadky. To je pre potkany samozrejme ako pozvanie k hostine, sťažujú sa zamestnanci múzea.

Záchranné lano

Nahráva im aj dobrosrdečnosť milovníkov zvierat, ktorí odstraňujú nastražené jedy a nosia im vodu.

"Tej hávedi hádžu záchranné lano ľudia, ktorí nechcú, aby sme zabíjali zvieratá," posťažoval sa podľa agentúry AP zamestnanec Louvru Jean-Claude Ndzana Ekani, ktorý spolupracuje s pracovníkmi deratizačnej spoločnosti.

Zvyšky po pikniku

Louvre sa samozrejme snaží dostať hlodavcov zo záhrady už mesiace, ale očividne bez úspechu. V máji sa nakoniec úradníci a deratizátori rozhodli k ráznej šokovej operácii a metodicky sypali jed do potkaních dier. Ale aj to bolo márne.

"Každý deň vidím tak desať až pätnásť potkanov,"
hovorí muzejný údržbár Traore Massamba. "Je veľá ľudí, ktorí sem chodia na piknik a nechajú po sebe zvyšky. To potkany priťahuje," vysvetlil.

Súvisiace články