Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najšikovnejší kreatívci sa stretli v Bratislave, na konferencii o appkách
Zdielať na

Najšikovnejší kreatívci sa stretli v Bratislave, na konferencii o appkách

BRATISLAVA / V hlavnom meste bola asi najväčšia koncentrácia nadaných kreatívcov na meter štvorcový. Prišli i ľudia, ktorí chcú tieto talenty zaplatiť. Všetci, ktorí sa tu stretli, chcú hlavne zrealizovať svoj sen a svoj "start up" premeniť na jedinečný a celosvetovo žiadaný.

Takú malú zlatú "Silicon Valley" máme aj na Slovensku. "Je veľmi veľa talentovaných ľudí, len je to segment, ktorý sa prudko, raketovo rozvíja," ozrejmuje organizátor konferencie MobCon Maroš Košík.  

Príkladom je Michal Štencl. Po úspešnom projekte s mapami vyvíja užívateľské aplikácie pre všetky renomované automobilky. Už teraz napríklad vie predpokladať, ako bude vyzerať doprava v blízkej budúcnosti.

"Zavoláte si auto, to pre vás samo príde a samo vás odvezie. To by malo byť do desiatich rokov," vysvetľuje výkonný riaditeľ Sygic Michal Štencl.

Úspechy žnú mobilné aplikácie, ktoré ľudia používajú denne. Naposledy sa to podarilo tej hokejovej. Autormi boli tiež Slováci.

Originálny nápad

Aby aplikácia dosiahla tisíce stiahnutí, treba v prvom rade originálny nápad a následne hodiny strávené nad jej tvorbou. "Vytvorenie takej aplikácie vychádza väčšinou na jeden až tri mesiace," dodáva programátor Eglu Mário Kapusta.

"Naša aplikácia je o bezstresovom parkovaní, aby ľudia nemuseli hľadať parkovacie miesto, keď sa ponáhľajú," dodáva Kapusta.

Externá nabíjačka baterky

Úspešným start upom ale nemusí byť len aplikácia v smartfóne. Slováci sa do povedomia verejnosti zapísali aj nabíjacím káblikom. Na konferencii predviedli svetovú novinku - najmenšiu externú nabíjačku baterky smartfónu na svete.

"Zdroj napätia a nabíjací kábel v jednom na kľúčoch," dodáva spoluzakladateľ spoločnosti CulCharge Jozef Zemla.

V Bratislave sa konala konferencia, na ktorej sa stretli tí najkreatívnejší i tí, ktorí šikovných ľudí môžu zaplatiť. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články