Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Microsoft vzdal deviatku. Novou kapitolou má byť Windows 10
Zdielať na

Microsoft vzdal deviatku. Novou kapitolou má byť Windows 10

Zdroj: SITA

REDMOND / Tlačovú konferenciu, na ktorej spoločnosť Microsoft predstaví nový systém, nazvali Windows 10: Ďalšia kapitola. Najväčší výrobca softwaru na svete prichádza s jednotnejšou platformou pre telefóny, tablety a osobné počítače.

Podľa pozorovateľov ide možno o posledný pokus, ako zmierniť konkurenciu v podobe operačných systémov spoločnosti Google a Apple. Desiatka by sa na trhu mala objaviť v druhej polovici roka. Verziu s číslom 9 pritom softwarový gigant vydať neplánuje.

Desiatky sa majú vrátiť k ponuke Štart, ktorá by sa mala podobať tej z verzie 7. Naviac k nej pribudne nové rozhranie, ktoré sa označovalo ako metro.

Google, Apple, až potom Microsoft

Od Windowsu 10 sa očakáva prepojenie operačného systému s inými aplikáciami. Microsoft je najväčším výrobcom softwaru na svete a jeho operačný systém Windows stále používa väčšina osobných počítačov.

V oblasti inteligentných telefónov ale firma zaostáva za spoločnosťami Google a Apple. Podľa výskumnej spoločnosti IDC podiel prístrojov využívajúcich systém Windows vlani na svetovom trhu so smartfónmi dosahoval iba 2,7 percenta.

Podpora predaja

Vývojárom by mal Windows 10 umožniť ľahšiu úpravu počítačových aplikácií pre mobilné zariadenia, ako sú telefóny a tablety.

Firma podľa analytikov dúfa, že vďaka novému systému zvýši dostupnosť aplikácií pre svoje vlastné telefóny a podporí ich predaj.

V desktopovej verzii sa objaví aj hlasová asistentka Cortana, informuje The Guardian. Užívateľovi bude slúžiť podobne ako Google Now a napríklad sledovať lety, hotelové rezervácie, balíky či ďalšie informácie, o ktoré si požiada.

Lepšiu prácu s prehliadačom bude mať na starosti intergrovaná podpora pera na prípadné poznámky.

Súvisiace články