Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Aplikácie do mobilov z vás môžu urobiť miliardára
Zdielať na

Aplikácie do mobilov z vás môžu urobiť miliardára

BRATISLAVA / Viete si predstaviť život bez mobilného telefónu? Pre väčšinu svetovej populácie je to takmer nepredstaviteľné. Vďaka státisícom aplikácií nám smartfóny pomáhajú pri mnohých činnostiach. Povysávať a navariť obed síce ešte nedokážu, no čo zatiaľ nie je, už čoskoro môže byť.

Vytvoriť mobilnú aplikáciu, je kumšt hodný machra. Niet preto divu, že komerčne úspešných je len jedno percento. Ani milionárom sa na nich nepodarilo zarobiť hneď.

Tí najúspešnejší, ktorí vyrobili najlepšie hry na svete mali často 50-60 pokusov. Dôležité je vraj stanoviť si vysoké ciele. Američanke Nanxi sa máli byť milionárkou, jej cieľom sú miliardy.

"Je to všetko o tíme a ľuďoch, s ktorými robím. Vždy, keď budujem firmu, snažím sa nájsť takých, ktorí sú šikovnejší ako ja," vysvetľuje zakladateľka firmy Enplug.

Mobil o vás vie všetko

Tvorcom aplikácií sa podarilo dostať bližšie k ľuďom a presvedčiť ich, že bez mobilu to už nejde. Dnes si však ešte stále málokto uvedomuje, že mobilný telefón je sofistikovanejší, ako zariadenie, s ktorým americká NASA vyslala na Mesiac prvého kozmonauta.

"Mobil o nás vie minimálne toľko informácií, ako naši rodičia a niekedy aj viac," tvrdí organizátor konferencie Peter Šebo. Mobilní marketéri tak môžu lepšie rozumieť potrebám užívateľov a zacieliť reklamu práve na nich. Kým doteraz bola médiom číslo jeden televízia, dnes sa karta obracia.

Informácie

"Začína to byť tak, že nosné médium sú mobily a od nich sa odvíja, ako tie kampane vyzerajú v novinách a TV," opisuje Jan Podzimek z Pria System.

Spoločný menovateľ pre všetky aplikácie sú informácie. Kto ich dokáže poskytnúť, má vyhrané. Tí, ktorí sa so smartfónmi dosiaľ neskamarátili, sa však budú musieť pripraviť na to, že v budúcnosti to bude už len horšie.

Pozrite si reportáž redaktora Michala Rybanského:

Súvisiace články