Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chyba v iPadoch ohrozila viacero amerických lietadiel
Zdielať na

Chyba v iPadoch ohrozila viacero amerických lietadiel

NEW YORK / Pred dvomi rokmi nahradila letecká spoločnosť American Airlines papierové verzie dokumentov v kokpitoch svojich lietadiel za iPady. Chceli tak ušetriť peniaze pre spoločnosť a zjednodušiť život pilotov. Pre softvérovú chybu sa ale museli vrátiť ku klasickým papierom.

Najnovšia chyba v operačnom systéme ohrozila niekoľko letov. "Na niektorých letoch sa vyskytol v súvislosti so softvérom aplikácie na iPadoch pilotov problém," napísala spoločnosť American Airlines na Twitteri.

Prázdne iPady

Podľa viacerých správ iPady zostali prázdne a piloti sa museli vrátiť do odbavovacej haly a pripojiť sa na wifi. Spoločnosť podľa portálu 9to5mac.com uviedla, že problém sa netýkal len Boeingov 737, ako sa pôvodne predpokladalo, ale chyba bola skôr náhodná a ovplyvnila množstvo letov.

Nie je jasné, koľko letov malo problémy. Niektorí piloti na Twitteri uviedli, že vzlietnuť mohli. Letecká spoločnosť American Airlines nahradila v roku 2013 papiere v kabíne ôsmimi tisíckami iPadov.

Zabudol sa v nákladnom priestore

Mimoriadnu situáciu riešili aj piloti spoločnosti Alaska Airlines. S lietadlom sa museli núdzovo vrátiť na letisko v Seattle. Pilot vo vzduchu zistil, že v nákladnom priestore sa pozabudol pracovník letiska. 

Zabudnutý pracovník bol jedným zo štyroch, ktorí nakladali kufre na palubu. Na jeho prítomnosť v podpalubí upozornil posádku cestujúci z prvej triedy, ktorý počul, ako muž búchal.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články