Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poslanci zakážu kazítko zákonom. Uverili, že existuje
Zdielať na

Poslanci zakážu kazítko zákonom. Uverili, že existuje

BRATISLAVA / Stretli ste s tým, že tesne po záruke sa vám pokazí spotrebič? Mnohí hovoria, že za to môže takzvané kazítko, ktoré výrobcovia dávajú do svojich výrobkov. Spotrebiteľa tak prinútia kúpiť si po pár rokoch nový produkt. Slvoenskí poslanci ho chcú zákonom zakázať.

Boj proti týmto kazítkam spustili už niektoré európske krajiny. Vo Francúzsku hrozí dvojročné väzenie a pokuta 300 tisíc eur.

Do boja aj Slováci

V slovenskom parlamente je už novela zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorá má riešiť takzvané kazítka. "Chceme, aby takéto výrobky, pokiaľ sa ukáže, že tam kazítko bolo podliehali kontrole Slovenskej obchodnej inšpekcii," uviedol predkladateľ návrhu Oto Brixi (Smer-SD). 

"Tá vyhodnotí na základe znaleckého posudku, či tam kazítko bolo a či prispelo k tomu, že sa výrobok znehodnotil," dodal Brixi.

Kontrola bude ale nesmierne obtiažna. "Viem si predstaviť nejaké súčiastky, ktoré sú umelo umiestnené k tepelnému zdroju, aby zhoreli rýchlejšie a potom celý výrobok je nefunkčný," okomentovala možnosť kontroly Nadežda Machútová zo Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Podnet na SOI, mastná pokuta

Slovenská obchodná inšpekcia bude na kontrolu potrebovať súdnych znalcov či ďalších odborníkov. V súčasnosti sa rieši, ako to bude celé fungovať.

Spotrebitelia môžu podať podnet na kontrolu. ak sa preukáže, že vo výrobku kazítko bolo, prídu na rad sankcie. "Za porušenie týchto opatrení hrozí sankcia pre dovozcu, výrobcu alebo toho, kto uvádza výrobok na trh, až do výšky 166 tisíc eur," dodal Brixi.

Poslanci, ktorí predkladajú tento návrh zákona, sú presvedčení, že kazítko existuje. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články