Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hrozí klimatický kolaps, varujú meteorológovia
Zdielať na

Hrozí klimatický kolaps, varujú meteorológovia

SVET / Kým nás na Slovensku trápil intenzívny dážď a lokálne záplavy, obyvateľov Kanady ochromil sneh. Podľa meteorológov sú za čoraz extrémnejšie počasie zodpovední ľudia. Svetová meteorologická organizácia preto vyzýva vlády celého sveta aby konali, inak hrozí klimatický kolaps.

Meteorológovia, ktorí počasie celoročne mapujú ľudí vyzývajú:  Dochádza nám čas, ak tento trend nezvrátime, zasiahne to všetkých. Rok 2036 sa stane klimatickou katastrofou. Výkyvy počasia budú pokračovať. Úlohou  pre všetkých je udržať zvyšovanie teploty v atmosfére do dvoch stupňov.

Väčšie extrémy počasia

"Globálne otepľovanie znamená, že je teplejšia atmosféra, teplejšia atmosféra pohltí viac vodnej pary ako chladnejšia.  Ak bude teplejšia atmosféra, bude viac oblakov, viac zrážok, silnejšie zrážky, väčšie extrémy počasia," vysvetľuje meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

"Je veľa vecí a najmä úloha vlád, ktoré by mali prijímať také politiky, ktoré by zabraňovali globálnemu otepľovaniu, a to  v priemysle aj v každodennom živote," myslí si riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková.

Začnime pri svietení

Na ministerstve životného prostredia sme sa pýtali, čo  teda pre záchranu klímy môže urobiť každý z nás. "No určite môže každý z nás prispieť. Chodiť MHD, šetriť na energiách, napríklad kupovať aj spotrebiče so šetrnou spotrebou, triediť odpad," vymenováva hovorca ministerstva životného prostredia Juraj Rybanský.

Začať by sme skutočne mohli pri svietení. Šesťdesiat wattová žiarovka, ktorá svieti  3 hodiny denne,  uvoľní pri výrobe elektriny 42 kilogramov oxidu uhličitého. Ak by sme ju  ale nahradili žiarivkou či led žiarovkou, do ovzdušia sa uvoľní pri výrobe elektriny len 4,8 kilogramu oxidu uhličitého. Rozdiel na jednu domácnosť je teda o 37,2 kilogramov oxidu uhličitého v ovzduší menej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy