Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Bezpečnostný expert hackol lietadlo a zmenil dráhu letu. Zadržala ho FBI
Zdielať na

Bezpečnostný expert hackol lietadlo a zmenil dráhu letu. Zadržala ho FBI

WASHINGTON / Američan Chris Roberts z bezpečnostnej počítačovej spoločnosti One World Labs sa nabúral do systému lietadla a zmenil dráhu jeho letu. Podarilo sa mu to prostredníctvom zábavných systémov, ktoré sú súčasťou sedadiel. Teraz po ňom ide FBI.

Robertsa zadržali, keď z paluby Boeingu 737-800 spoločnosti United Airlines napísal na Twitter, že by mohol hacknúť systém lietadla. Obvinený ale nebol. 

Muž tvrdí, že sa mu nakrátko podarilo ovládnuť stroj a dokonca spôsobil mierne odklonenie dráhy letu, píše Fortune.

Uznávaný expert na bezpečnosť informačných technológií federálnym agentom povedal, že prenikol do riadiacich systémov lietadiel minimálne pätnásťkrát.

Podľa jeho slov išlo o veľké dopravné lietadlá ako Boeing 737 či Airbus A-230.

Zraniteľné miesta

Počas jedného z vnútroštátnych letov amerických aerolíniek sa mu podľa materiálov FBI podarilo vydať jednému z motorov príkaz na stúpanie, čím vyvolal pohyb lietadla do boku.

Roberts tvrdí, že mu k tomu pomohla skrinka umiestnená v každom sedadle, ktorá slúži na prehrávanie hudby či filmov a je napojená na centrálny systém lietadla.

Stačilo vraj prístroj odpojiť, pripojiť do svojho počítača, dostať sa cez niekoľko hesiel a prepísať riadiaci kód lietadla.

Sám Roberts sa bráni tým, že to spravil len preto, aby boli odstránené zraniteľné miesta v bezpečnostnom systéme lietadiel.

Posádka letu 4U9525 spoločnosti Germanwings sa márne snažila dostať do kokpitu a zabrániť kopilotovi Andreasovi Lubitzovi havarovať s lietadlom. pozrite si reportáž o zabezpečení dvier kokpitu:

Súvisiace články