Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obrazovky zhasli a islamisti prehovorili: Nechajte nás na pokoji!
Zdielať na

Obrazovky zhasli a islamisti prehovorili: Nechajte nás na pokoji!

PARÍŽ / Medzinárodnú frankofónnu televíziu TV5Monde napadli hackeri hlásiaci sa k hnutiu Islamský štát (ISIS). Televízia od desiatej hodiny večer nevysielala ani na jednom zo svojich kanálov, diváci videli len čierne obrazovky. Radikáli zároveň na sociálnych sieťach varovali Francúzov, aby sa s nimi nezahrávali a pripomenuli im januárové útoky v Paríži, pri ktorých zahynulo sedemnásť ľudí.

Prevádzka televízie bola čiastočne obnovená okolo jednej hodiny v noci. Keďže je poškodenie rozsiahle, úplné obnovenie prevádzky môže trvať aj niekoľko dní.

Hackeri na internetové stránky TV5Monde a na ich profily na sociálnych sieťach podľa riaditeľa stanice Yvesa Bigota vyvesili požiadavky Islamského štátu. Na Facebook umiestili údajné preukazy totožnosti a životopisy príbuzných francúzskych vojakov, ktorí sa podieľajú na operáciách proti ISIS.

"Vojaci Francúzska, nechajte Islamský štát na pokoji! Máte šancu zachrániť svoje rodiny, využite ju," napísali piráti na Facebooku TV5Monde. V mene Alláha  údajne vedie "kyberchalífát" svoj "kyberdžihád" proti nepriateľom Islamského štátu, píše BBC.

Profilové fotografie televízie na sociálnych sieťach zmenili na fotografie zobrazujúce maskovaného bojovníka Islamského štátu.

Útoky ako dar

Hackeri obvinili francúzského prezidenta Françoisa Hollandea, že spravil "neospravedlniteľnú chybu" tým, že vedie "vojnu, ktorá je na nič".

"Preto Francúzi dostali v januári darčeky v Charlie Hebdo a Hyper Casher," cituje Le Monde text s odkazom na teroristické útoky v Paríži na časopis Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, pri ktorých zahynulo sedemnásť ľudí. Piráti sa vyhrážali, že "práve hľadajú rodiny vojakov, ktorí sa zapredali Američanom".

Televízia TV5Monde síce prevádzku čiastočne obnovila, internetové stránky sú stále nedostupné.

Hackerský útok sa stal v deň, kedy TV5Monde spustila nový tematický kanál venovaný "spôsobu života po francúzsky", v stredu začal vysielať v severnej Afrike, na Blízkom východe a v ázijských krajinách.

Podľa Bigota ale útok so spustením nového kanálu nesúvisí, pretože kybernetický úder takéhoto rozsahu museli pripravovať niekoľko týždňov.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy