Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Teroristi by mohli vďaka wifi havarovať s lietadlom
Zdielať na

Teroristi by mohli vďaka wifi havarovať s lietadlom

WASHINGTON / Americký Úrad pre vládnu zodpovednosť vyhlásil, že prístup na internet, ktorý má väčšina komerčných letov, umožňuje hackerom získať kontrolu nad lietadlom. Správa síce nenaznačuje, že by to bolo jednoduché alebo pravdepodobné, no postupná modernizácia lietadiel a prístup na internet ponúka útočníkom slabiny v zabezpečení, ktoré by mohli využiť.

Práve prístup na internet na palube lietadla je podľa bezpečnostných expertov Achillovou pätou, ktorú by mohli hackeri zneužiť.

Najhorším scenárom je terorista sediaci so svojím laptopom medzi cestujúcimi. "Vďaka wifi môže získať kontrolu nad lietadlom," vysvetľuje člen snemovne výboru dopravy a infraštruktúry, ktorá sa touto vecou zaoberá Peter DeFazio. "Je to veľmi vážna slabina a Národný úrad pre letectvo by mal rýchlo konať," dodáva. 

Avionika v kokpite síce funguje ako samostatná jednotka a nie je napojená na rovnaký systém, ktorý využívajú pasažieri, ale ako aerolínky aktualizujú svoje systémy internetovými sieťami, systémy wifi môžu zdieľať routre či pripojenie.

Jeden z autorov správy Gerald Dillingham pre CNN ale povedal, že napríklad Boeing 787 Dreamliner, Airbus A 350 a A380 majú moderné kokpity, ktoré sú napojené na wifi systém využívaný cestujúcimi.

Potenciálna hrozba

Národný úrad pre letectvo (FAA) a kybernetickí experti podľa správy vyšetrovateľom tvrdili, že sa spoliehajú na firewall ako bariéru, ktorá oddeľuje siete s rôznymi prístupovými právami. Keďže ale ide o softvér môže byť "hacknutý".

"Podľa expertov na kyberenetickú bezpečnosť, ktorých sme oslovili, internetové pripojenie v kabíne musí byž považované za priame prepojenie lietadla s vonkajším svetom, a ten zahŕňa aj potenciálne škodlivé činitele," cituje informáciu zo správy Fox News.

Vládni vyšetrovatelia, ktorí správu napísali tvrdia, že je teoreticky možné, aby niekto len pomocou laptopu umiestnil vírus do riadiacich počítačov či prevzal kontrolu nad výstražnými alebo dokonca navigačnými systémami.

Pilot John Barton má na celú vec jednoznačný názor. "Hackerom sa podarilo dostať do Pentagonu. Dostať sa teda do počítačového systému lietadla pravdepodobne nie je veľmi náročné," vyhlásil.

Posádka letu 4U9525 spoločnosti Germanwings sa márne snažila dostať do kokpitu a zabrániť kopilotovi Andreasovi Lubitzovi havarovať s lietadlom. pozrite si reportáž o zabezpečení dvier kokpitu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy