Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Technológia klame. Tlačidlo na semafore je len placebo
Zdielať na

Technológia klame. Tlačidlo na semafore je len placebo

BRATISLAVA/LONDÝN / Pomáhajú tlačidlá na semaforoch chodcom privolať zelenú? Najnovšia štúdia tvrdi, že nie vždy a často ide o takzvaný placebo efekt.

Niektorí hovoria tlačidlu na semaforoch "placebo tlačidlo". Podľa najnovšej štúdie jednoducho neposkytuje nad systémom žiadnu kontrolu. Ľudia ho aj napriek tomu stále stláčajú, píše britská BBC.

Ukazuje sa, že existuje množstvo tlačidiel a technológií, ktoré nerobia absolútne nič. Sú navrhnuté tak, aby nás len oklamali.

Placebo efekt

V roku 2013 redaktor Tom de Castella pre BBC News Magazine zistil, že priechody pre chodcov v Londýne sú plné tlačidiel s placebo efektom. Sú tam naprogramované intervaly pre červenú a zelenú a tlačidlo nerobí nič. V Londýne podľa dostupných informácií fungujú tieto tlačidlá len od polnoci do siedmej ráno.

Niektorí psychológovia by namietali, že tlačidlá vplyv predsa len majú. Len nie na semafory, ale na mysle ľudí.

Aj v Bratislave sa nachádzajú tlačidlá, ktoré by mali ovplyvniť privolanie zelenej na priechode pre chodcov. Téme sa venovala Táňa Slivková, pozrite si archívnu reportáž:

Technológie klamú

Britská televízia BBC uvádza, že rôzne technológie nás zámerne podvádzajú už dlho. Počítačový vedec Eytan Adar z Univerzity Michigan pripomenul telefónne ústredne zo šesťdesiatych rokov. 

Náhodné presmerovanie

Ak ústredňa zlyhala a nedokázala volajúceho spojiť s tým, koho volal, presmerovala ho na ľubovoľnú náhodnú osobu. "Volajúci si myslel, že zle vytočil číslo a skúsil to znova: počet porúch klesal a ilúzia neomylného telefónneho systému bola zachovaná," píše sa v štúdii. 

Adar a jeho kolegovia poukázali na to, že v súčasnosti napríklad Skype zámerne pridáva do spojenia falošný statický šum. Ak je totiž linka dokonale čistá, užívateľ má pocit, že je hluchá a hovor bol prerušený.

Súvisiace články