Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Plodnosť prudko klesá a v roku 2020 sa budú deti plodiť len umelo
Zdielať na
Veda a technika

Plodnosť prudko klesá a v roku 2020 sa budú deti plodiť len umelo

BRATISLAVA / Mužská plodnosť prudko klesá a v roku 2020 sa budú deti plodiť zrejme už len umelo. Takýto katastrofický scenár priniesla štúdia dánskych vedcov začiatkom 90. rokov. Lenže tak ako neprišiel očakávaný koniec sveta, nepríde ani táto pohroma. Tvrdí to tentoraz brnenský odborník, ktorý v dánskej štúdii odhalil veľký omyl.

Keby bola dánska štúdia pravdivá, dnes by už takmer každý druhý muž nebol schopný splodiť potomstvo klasicky pod paplónom v spálni, ale iba pomocou skúmavky. 

"Tak to malo byť podľa tej dánskej štúdie, ktorá hovorila, že v roku 2020 budú všetci muži potrebovať asistovanú reprodukciu," hovorí embryologička Iveta Konýčková. Odborníkom v praxi to ale nejako nesedelo s reálnymi faktami. Brnenský vedec profesor Trávnik sa rozhodol dánsku štúdiu preskúmať.

Zámer zviditeľniť sa

"Keď som prečítal originálnu prácu, tak som zistil, že ona vôbec nič také nepreukázala," tvrdí Trávnik. Autorka štúdie vybrala len náhodné súbory z 30. a 40. rokov a potom zo 60. a 80. a z nich urobila katastrofický záver.

"Neviem nakoľko to bolo lajdáctvo a nakoľko zámer zviditeľniť sa.Možno chcela získať granty na výskum toho, prečo to klesá," vysvetľuje profesor.

Každý piaty

Podľa výskumu profesora Trávnička priemerná koncentrácia spermií na mililiter sa za posledných 70 rokov nezmenila. "Žiadny pokles," hovorí. Stále podľa neho platí, že problém s počatím má každý piaty pár a podieľajú sa na ňom muži a ženy 50 na 50.

Čiže vážny problém s plodnosťou má každý desiaty muž. "Je to zo stresu, ponáhľania sa, jednoducho zdravý životný štýl chýba," dodáva Konýčková. V každom prípade to ale nie je pokles katastrofálny, ako tvrdila dánska štúdia.

Na výskum sa pozrel redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Súvisiace články