Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zistite, ako ste na tom s plodnosťou. Po tridsiatke to môže byť problém
Zdielať na

Zistite, ako ste na tom s plodnosťou. Po tridsiatke to môže byť problém

BRATISLAVA / Slovenské ženy vraj žijú v omyle. Dokazujú to najnovšie údaje o poklese plodnosti s pribúdajúcim vekom. Už po 32-ke to často bez asistovanej reprodukcie nejde. Ak si myslíte, že na materstvo máte čas, lekári odporúčajú zistiť, ako ste na tom s plodnosťou. Výsledky sú často prekvapujúce.

"Medzi 30 až 40 rokov dochádza k výraznému poklesu plodnosti," informuje gynekológ Marián Oros. "Po 35 roku je ferilita už štyrikrát nižšia a päťkrát vyššie riziko predčasných potratov," tvrdí doktor Peter Harbulák z Centra asistovanej reprodukcie.

Nemajú čo odkladať

Aj keď to možno považujete za návrat o 20 rokov späť, ideálny čas na materstvo je u ženy medzi dvadsiatym až tridsiatym rokom. Nie po tridsiatke. "Ja by som odporučil ženám, ktoré materstvo odkladajú zistiť, ako na tom sú. My to vieme dnes už pomerne jednoducho, a to na základe veku, ultrazvuku a odobraním biologického materiálu," vysvetľuje Harbulák.

Ženy sú často veľmi zaskočené, keď zistia, že chcem odkladať a vlastne už nie je čo.  Kým muži počet spermii majú v miliónoch, ženy majú počet vajíčok obmedzený.

Mužská plodnosť

"Po tom 35 roku sú zo štyroch vajíčok tri už geneticky poškodené s chybou," hovorí Haburlák. "U žien väčšinou k strate plodnosti dochádza po prechodených zápaloch, ale ani u mužov už neplatí, že času dosť. Tá plodnosť sa u nich veľmi znižuje," dodáva Oros.

Viac zisťovala redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy