Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Národným športom Slovákov je nevera, dôkazom sú čísla
Zdielať na

Národným športom Slovákov je nevera, dôkazom sú čísla

BRATISLAVA / Slovensko pred pohlavnými chorobami rešpekt nemá. Podľa odborníkov je nevera a náhodný sex našim národným športom. Pohlavná choroba sa ale utajiť nedá. Rastúci počet pacientov v ambulanciách špecialistov množstvo nevier potvrdzuje.

Nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých a mladistvých.

"Celkovo bolo v minulom roku na Slovensku nahlásených 1 055 ochorení na pohlavné choroby," uviedol Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií.

Liečiť sa musia obaja partneri

Chlamýdie, ureaplazmy, mykoplazmy, syfilis alebo kvapavka. Toto sú najčastejšie choroby, ktoré sa odhalia za dverami urológov a gynekológov. "Pacientku vyšetrujem úplne kvôli inej diagnóze, ale urobím aj kultiváciu a zistím pozitivtu. Musia sa liečiť obaja partneri," hovorí gynekologička Radmila Sládičeková.

Pátrať ale potom, kto chorobu do spálne priniesol, je márne. "Ak máte kvapavku, ak máte syfilis, to ťažko doma vysvetlíte, že to máte dlhodobo. Ale chlamídie, HPV vírusy si môžete niesť so sebou dlhé roky," hovorí urológ Peter Kertes.

Väčšinou sa pohlavná choroba zistí u ženy, keďže muži tak často k urológovi nechodia. "Často sa stáva, že gynekológ pošle partnera," dodáva urológ.

Minulý rok boli pohlavné ochorenia vo väčšine prípadov diagnostikované mužom - 683 prípadov. Nakazených bolo 372 žien. Najviac chorých na syfilis pochádzalo z bratislavského a košického kraja.

Ostatných pohlavných chorôb bolo 559, kvapavkou sa nakazilo 243 slovákov. "V roku 2012 sme evidovali 176 pacientov s týmto ochorením. Je tam nárast. Ochorenie bolo najčastejšie zistené pacientom vo veku 25 až 34 rokov," dodal Bubla.

Nie všetky choroby sú hlásené

Toto sú čísla nahlásené len lekármi. Reálne je toto číslo oveľa vyššie. "Povedal by som, že národným športom Slovákov je nevera. každý podvádza každého a nikto nedodržiava zásady bezpečného sexu," tvrdí urológ Kertes.

Pacienti často ani nevedia, akým spôsobom sa dá nakaziť. "V populáci vládne predstava, že orálny styk je niečo iné a je to bezpečné. Vôbec to nie je pravda. Pri orálnom a vaginálnom styku môžete dostať tie isté sexuálne ochorenia," hovorí urológ.

Neliečenie pohlavnej choroby môže pritom pre oboch partnerov znamenať neplodnosť. "Môže to viesť k poruche tvorby spermií," dodal urológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy