Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ani ona, ani on. Švédi majú zámeno pre neurčité pohlavie
Zdielať na

Ani ona, ani on. Švédi majú zámeno pre neurčité pohlavie

Zdroj: Reprofoto/northwestern.edu

ŠTOKHOLM / Švédska akamédia vied zaradí do nového vydania slovníka švédčiny pohlavne neutrálne osobné zámeno. Okrem mužského zámena han (on) a ženského zámena hon (ona) budú môcť Švédi používať aj zámeno hen (ono) v prípadoch, keď pohlavie dotyčnej osoby nie je známe.

Sven-Göran Malmgren, šéfredaktor slovníka švédčiny, ktorý vydáva akadémia vždy raz za niekoľko rokov pod názvom Zoznam slov švédskej akadémie, priznal, že debata o zaradení kontroverzného zámena do spisovného jazyka trvala niekoľko rokov.

"Chceli sme si byť istí, že to nie je iba módna záležitosť," povedal Malmgrem švédskemu rozhlasu. Zdôraznil, že je to slovo, ktoré sa bežne používa a plní svoju funkciu.

Nikdy zámeno nepočuli

Nie všetci Švédi sú neutrálnym pohlavím nadšení. V roku 2012 internetový prieskum verejnej mienky ukázal, že 96 percent opýtaných neutrálne zámeno hen nepoužíva.

Niektorí sa priznali, že ho nikdy nepočuli. Tohtoročný prieskum ukázal, že 30 percent respondentov slovo považuje za užitočné.

Výraz hen vytvorili jazykovedci v 60. rokoch minulého storočia. Používanie všadeprítomného han (on) sa stalo politicky nekorektným. Lingvisti sa chceli vyhnúť konštrukcii han/hon (on/ona). Nové slovo vo švédčine korene nezapustilo.

Hen aj v politike

V roku 2000 sa objavilo znovu. Chopila sa ho malá komunita Švédov s odlišnou sexuálnou orientáciou.

V roku 2012 oživilo diskusiu vydanie detskej knihy Kivi a obrovský pes, v ktorom autor Jesper Lundqvist výlučne používa zámeno hen, ktoré nahradilo výrazy han a hon.

Výraz hen používa vo svojom straníckom programe z roku 2012 strana Zelených, ktorá je tretím najväčším politickým zoskupením v krajine.

Súvisiace články