Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Sex po prekonaní eboly môže byť rizikový, varujú lekári
Zdielať na

Sex po prekonaní eboly môže byť rizikový, varujú lekári

ŽENEVA / Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje tých, čo prežili ebolu, aby boli pri pohlavnom styku opatrnejší. Chce tak predísť šíreniu nákazy.

Varovanie prichádza po tom, čo sa zistilo, že preživší majú stopy eboly v spermiách takmer šesť mesiacov po uzdravení. Je to približne o 90 dní viac, ako sa predpokladalo, píše britská BBC.

Riziká a nové dôkazy

Nie je ale jasné, či ebola sa v tomto štádiu môže ešte šíriť. Úradníci z WHO už zisťujú ďalšie riziká a nové dôkazy. Počas poslednej epidémie sa nepreukázalo, či sa ebola prenáša pohlavným stykom.

Podľa zdravotníčky Nathalie Broutet zo Svetovej zdravotníckej organizácie, nedávny prípad vyzýva k posilneniu výskumu. "Videli sme prvého pacienta, u ktorého je stopa vírusu prítomného v ejakuláte viac ako tri mesiace," povedala Broutet.

WHO varuje

"Pre zvýšenie bezpečnosti a prevencie iných sexuálne prenosných infekcií, by mali tí, čo prežili ebolu, zvážiť správne a dôsledné používanie kondómov počas najbližších troch mesiacov, než budú k dispozícii nové informácie," znie nová rada WHO.

"Aj napriek tomu, že bola vzorka pozitívna na pozostatky vírusu, nedokazuje to, že bol prenesený sexuálne," dodala lekárka Nathalie Broutet.

Vedci plánujú poslať vzorku do Centra pre kontrolu chorôb v Spojených štátoch.

Ebola stále hrozbou

Epidémia eboly v západnej Afrike predstavuje aj naďalej hrozbu pre ostatné krajiny. Riziko rozšírenia choroby po svete sa ale znižuje. Prehlásila to vo svojom najnovšom prehlásení Svetová zdravotnícka organizácia.

Minulý týždeň zaznamenali len 30 nových prípadov nákazy, čo je najmenej za posledný rok. Keď bola epidémia na vrchole, týždenne pribúdalo aj niekoľko stoviek nakazených, uviedla agentúra AP.

Desať tisíc obetí

Ebola vypukla v decembri 2031 v Guineji a vyžiadala si viac ako 10 tisíc obetí. "Stále ešte nemáme epidémiu pod kontrolou," uviedol Brice de le Vingne z organizácie Lekári bez hraníc. Aj podľa ďalších exportove je ešte príliš skoro na to, aby bola epidémia prehlásená za skončenú.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a vnútorné krvácanie. Zatiaľ proti nej neexistuje žiadny schválený liek ani vakcína. Niekoľko nádejných preparátov lekári testujú.

Vedci vo Francúzsku pracovali koncom roka na nových liekoch a vakcínach. Nový test by mal ebolu rozpoznať do pätnástich minút, pozrite si priložené video:

Súvisiace články