Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci vynašli nové antibiotikum, pochádza z maštaľného hnoja
Zdielať na

Vedci vynašli nové antibiotikum, pochádza z maštaľného hnoja

ZÜRICH / Baktérie, ktoré spôsobujú ochorenia začínajú byť rezistentné voči klasickým antibiotikám. Vedci bojujú s časom, aby našli niečo, čo baktérie účinne zničí. Riešením by mohol byť maštaľný hnoj.

Nové účinné antibiotiká sa nachádzajú v konskom maštaľnom hnoji. Vedci v ňom našli hubu, z ktorej následne získali proteín. Nazvali ho kopsín. Je rovnako účinný ako klasické antibiotiká, účinne zabíja všetky baktérie.

Konský trus

"Konský trus je veľmi bohatý substrát na mikroorganizmy, vrátane húb a baktérií," uviedol výskumník Andreas Essig. "A práve tieto mikroorganizmy v truse bojujú o živiny a priestor, čím vznikol predpoklad, že by sme tam mohli nájsť aj účinné antibiotiká," dodal Essig.

"Kopsín zabíja baktérie tým, že naruší ich bunkovú stenu. Tú si predstavte asi ako Achilovu pätu baktérie, čiže keď ju poškodíte, baktérie veľmi rýchlo zahynú. Funguje to aj na baktérie, ktoré sú odolné voči klasickým antibiotikám," uviedol výskumník Essig.

Hnojník mrvový

Kopsín získavajú z huby zvanej Hnojník mrvový. V konskom hnoji sa jej výborne darí. "Kopsín je veľmi stabilný proteín, ktorý môžete variť aj pri sto stupňoch, alebo ho môžete dať aj na niekoľko hodín do kyseliny," dodal Essig.

Švajčiari si dali kopsín patentovať. Vo veľkom sa môže využívať vo farmaceutickom aj potravinárskom priemysle.

Pozrite si priloženú reportáž:

Rôzne zdroje

Vedci potenciálne účinné látky hľadajú na nezvyčajných miestach. Zdrojom nových antibiotík môžu byť mozgy švábov a kobyliek, sliz z kože žaby, krv ohrozených pánd, LCD televízory či starobylé jaskyne.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články