Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žijeme v dvojrozmernom vesmíre, tvrdia vedci
Zdielať na

Žijeme v dvojrozmernom vesmíre, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Náš vesmír je trojrozmerný, má výšku, hĺbku a dĺžku. Americkí vedci však vyvinuli zariadenie, ktorým chcú dokázať, že univerzum je len dvojdimenzionálne.

Vesmír vnímame v troch rozmeroch. Každý objekt má predsa určitú dĺžku, hĺbku a výšku. Dokonca aj papier spĺňa tieto kritéria, píše nemecký Focus. Trojrozmerný vesmír má mnoho výhod, ktoré ploché dvojrozmerné univerzum poskytnúť nevie.

Existuje však možnosť, že 3D vesmír je len ilúzia. Vedci z Fermilab v Spojených štátoch tvrdia, že vesmír môže byť len hologram. Podľa nich môže byť  dvojrozmerný ako televízna obrazovka. Aj na nej vyzerajú ľudia trojrozmerní, že to tak nie je, uvidíte až na jednotlivých pixeloch, ktoré simulujú hĺbku. 

ISIFA

Vesmír môže fungovať podobne. Naše životy sa môžu premietať z malých 2D pixelov, ktoré sú desaťtriliónovkrát menšie ako atóm.

Vedci sa momentálne snažia zistiť, či existuje časopriestor v rovnakom kvantovom systéme, aký platí napríklad na hmotnosť. Kvantová teória hovorí, že nie je možné presne určiť rýchlosť i presné umiestnenie častice zároveň. Vedci môžu zistiť buď jej rýchlosť, alebo miesto.

Holometer to zistí

Odborníci skúmajú, či sa informácie v našom vesmíre ukladajú formou malých pixelov. Zostrojili preto takzvaný holometer, ktorý by mal na túto dilemu nájsť odpoveď.

Planéta Zem z vesmíru:

Prístroj sa skladá z dvoch vysokovýkonných laserov, ktoré majú výkon ako približne dvestotisíc bežných laserových ukazovátok. Oba lúče rozdelia do ďalších dvoch lúčov, ktoré medzi sebou zvierajú deväťdesiatstupňový uhol.

Na konci sa budú lúče odrážať a opäť spájať. Pritom by mohlo dôjsť k zmene jasu. Výskumníci naznačujú, že to by mohlo byť dôkazom, že vesmír je dvojrozmerný a skladá sa z 2D obrazových bodov.

NASA

Holometer bude najbližší rok zbierať údaje. Na jeseň roku 2015 budú vedci vedieť, či sa život premieta na obrazovke s názvom univerzum.

Vedci tvrdia, že vedia, kedy Zem zasiahne asteroid:

Súvisiace články