Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX pri teste vybuchla
Zdielať na

Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX pri teste vybuchla

WASHINGTON / Bezpilotná raketa americkej súkromnej spoločnosti SpaceX pri piatočnom skúšobnom lete v Texase vybuchla, keď sa parametre letu odchýlili od predpokladov. S odvolaním na prehlásenie firmy o tom informujú zahraničné agentúry.

"Palubné systémy počas letu rozpoznali anomáliu, samodeštrukčný systéme preto misiu automaticky ukončil," uviedol hovorca firmy John Taylor. Uistil, že nikto nebol zranený. Raketa, ktorá bola trojmotorovou verziou strely Falcon 9R, počas letu aj po jeho ukončení zostala vo vymedzenom priestore.

Náročná skúška

Bližšie podrobnosti o povahe zmienenej anomálie hovorca neposkytol. Konštatoval, že skúška bola mimoriadne náročná a pri skúmaní medzi raketami zašla ďalej, ako predchádzajúce testy.

Spoločnosť SpaceX využíva rakety Falcon 9 na vynášanie satelitov do kozmu a vesmírnou nákladnou loďou Dragon zásobuje Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vybral spoločnosti SpaceX, Boeing, Sierra Nevada a Blue Orange, na vývoj vesmírnej lodi schopnej prepravovať na ISS aj astronautov. Američania sú v tomto ohľade teraz závislí na Rusku, s ktorým sa vzťahy prudko zhoršili kvôli ukrajinskej kríze.

Podľa serveru newsru.com sa americká spoločnosť chváli, že vynesenie nákladu raketou Falcon stojí 56 až 77 miliónov dolárov, zatiaľčo ruský Proton či európska raketa Ariane 5 vraj vyjdu na 100 až 200 miliónov dolárov.

Súkromná vesmírna loď

Americká súkromná spoločnosť SpaceX predstavila variantu vesmírnej lode Dragon, ktorá je určená na prepravu astronautov. SpaceX vysiela od roku 2012 svoje automatické nákladné lode k Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Chce uskutočniť prvý let s ľudskou posádkou, informovala americká CNN. ČÍTAJTE VIAC TU: Pozrite sa, ako vyzerá súkromná vesmírna loď

Súvisiace články