Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vesmírna loď Dragon sa v nedeľu spojila s ISS
Zdielať na

Vesmírna loď Dragon sa v nedeľu spojila s ISS

WASHINGTON / Vesmírna loď Dragon, ktorú v piatok vyniesla na obežnú dráhu raketa Falcon 9, sa v nedeľu spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Pripojenie malo nastať o 06:01 východoamerického času (12:01 SEČ). Oznámil to podľa agentúry ITAR-TASS americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Je to už druhá cesta k ISS

Loď mala pôvodne k stanici doraziť v sobotu poobede stredoeurópskeho času (SEČ), kvôli chybe ale bolo spojenie s ISS odložené. Loď Dragon mal k ISS dopraviť viac než pol tony potravín a technického materiálu. Je to už druhá cesta, ktorú pre americkú vládu zaisťuje súkromná spoločnosť Space Exploration Technologies. Dragon je vo vesmíre už tretíkrát, predchádzajúce dve výpravy, jedna skušobná a druhá k ISS, prebehli hladko.

Problémy s pohonným systémom sa v piatok objavili necelých desať minút po štarte, kedy sa modul zhruba 400 kilometrov nad Zemou oddeľoval od nosnej rakety. Šéf spoločnosti SpaceX Elon Musk na svojom twitterovom účte uviedol, že Dragon mal problémy s tromi z celkových štyroch motorov poháňajúcich loď.

Posádka dostala ovocie aj oblečenie

Problém sa počas niekoľkých hodín podarilo na diaľku odstrániť, a tak posádka ISS za pomoci robotizovaného ramena nákladnú loď okolo obeda zachytila. Späť na Zem by sa Dragon, aj s viac než tonou materiálu a výsledkov lékárskych výskumov, mal vrátiť 25. marca, kedy sa počíta s dopadom na padáku do vôd Tichého oceánu pri Kalifornii.

Spoločnosť SpaceX dostala od NASA zaplatené za to, že Dragon dopraví k ISS náklad zásob. Je to napríklad čerstvé ovocie, potraviny, oblečenie alebo čističe vzduchu pre šesťčlennú posádku stanice. SpaceX má s NASA zmluvu v hodnote 1,6 miliardy dolárov. V rámci kontraktu má podniknúť dvanásť letov k ISS.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články