Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ako v zdraví prežiť cestu za vytúženým oddychom
Zdielať na

Ako v zdraví prežiť cestu za vytúženým oddychom

KOŠICE / Už o niekoľko dní sa Slováci rozbehnú na letné dovolenky. Niektorí sa vyberú lietadlom, iní autobusom, či autom. Vo všetkých prípadoch ale hrozí nebezpečenstvo trombózy.

Trombózu môže spôsobiť niekoľkohodinové sedenie v lietadle či v autobuse. "Ročne na ňu zomrie viac ako pol milióna ľudí v rámci krajín Európskej únie," uviedla hematologička Mária Grüllingová.

Život ohrozujúca

Cestovateľská choroba vzniká nehybnosťou dolných končatín. A práve to je život ohrozujúce. "Je tam spomalený krvný prietok a u ľudí môže vzniknúť krvná zrazenina," dodáva hematologička.

"Opuch dolnej končatiny, bolesti, môže byť začervenaná," opisuje príznaky cestovateľskej trombózy cievny lekár Peter Horvát.

"Zrazenina sa odtrhne a putuje až do pľúcnice. Až vznikne pľúcna embólia," hovorí hematologička. Tie najzávažnejšie príznaky sa môžu dostaviť až niekoľko dní po cestovaní.

Vtedy treba konať veľmi rýchlo. "Vyšetrenie nie je komplikované. Za desať minút sme schopní diagnostikovať trombózu," hovorí cievny lekár.

Správne cvičenie

Pri cestovaní sa treba vyvarovať prekladaniu nôh a piť dostatok tekutín. Cestovateľskej trombóze sa dá predísť aj jednoduchým cvičením. "Treba opakovať cvičenie päta špička," radí hematologička Mária Grüllingová.

Chorobou z cestovania sú omnoho viac postihnutí starší ľudia, onkologickí pacienti, diabetici ľudia s kŕčovými žilami, obézni ľudia a ženy, ktoré užívajú antikoncepciu.

Súvisiace články