Skoro jasno
16°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Podávanie rúk je nebezpečné ako fajčenie, tvrdia vedci
Zdielať na

Podávanie rúk je nebezpečné ako fajčenie, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Štúdia odborníkov z Kalifornskej univerzity tvrdí, že potriasanie rukou medzi lekárom a pacientom je nezdravý kultúrny návyk, ktorý prenáša choroby. Podľa nich je rovnako nebezpečný ako fajčenie.

Skupina amerických vedcov neodporúča podávanie si rúk lekára s pacientom. Vyzvali ich, aby dodržiavali prísnejšie hygienické pravidlá, teda po každom pacientovi si ruky poriadne umyť a podávania rúk by sa mali vyhýbať. 

"Podávanie rúk je dávny zvyk. V posledných rokoch sa však ukázalo, že práve ním sa šíri veľké množstvo baktérií, ktoré spôsobujú infekciu," píšu kalifornskí vedci vo svojej správe.

Vtedy údajne prenášajú choroboplodné zárodky z pacienta na pacienta. "Sedemdesiatpäť percent infektov sa prenáša cez ruky a preto je dôležité, aby si pacienti často umývali ruky mydlom," tvrdí všeobecný lekár Peter Lipták.

Umývanie rúk

"Po každom pacientovi si treba umyť ruky. Väčšinou sa používajú medicínske roztoky," uviedol praktický lekár Valér Husarovič. Podľa lekárov potom nehrozí žiadna nákaza. 

Americkí odborníci namietajú, že podávanie rúk má porovnateľné dôsledky ako fajčenie. Namiesto podávania rukou odporúčajú bezdotykové gestá, napríklad úklon alebo zamávanie.

Ide o tradíciu

Naši lekári si myslia, že priame podávanie rúk pacientom je dôležitejšie, než sa na prvý pohľad zdá. "Je to tradícia, pozdrav medzi ľuďmi," myslí si Husarovič. Oveľa väčšie riziká nákazy pre pacienta vidí vo vzduchu. "Má šancu chytiť napríklad kvapôčkovú infekciu, keď ľudia kýchajú," hovorí.

Súvisiace články