Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stratený rybník nahradil stále sa zväčšujúci kráter
Zdielať na

Stratený rybník nahradil stále sa zväčšujúci kráter

SARAJEVO / Záhada pokračuje! A pripomína bájnu Atlantídu. V dedine Sanica v Bosne a Hercegovine zo dňa na deň zmizol rybník, namiesto ktorého je tu 30 metrov hlboký kráter. Priepasť, ktorá do seba vtiahla už niekoľko stromov lemujúcich brehy, sa stále zväčšuje.

Svedkovia hovoria o panike

Také niečo si nepamätajú ani najstarší obyvatelia obce na severovýchode bývalej juhoslovanskej republiky. Celá Bosna a Hercegovina teraz rieši, čo sa vlastne stalo. "Sedel som na tom mieste deň predtým, ako sa to stalo" opisuje na brehu rieky jeden z dedinčanov, ktorého citovala agentúra AP.

V jednom momente sa podľa neho začali diať zvláštne veci. "Vypukla panika. Ryby vyskakovali von, veľká slivka spadla, ako by ju niekto stiahol hákom," dodáva miestny obyvateľ z dedinky Sanica.

Vedci majú vysvetlenie

Podľa vedcov nie je prípad, kedy by zrazu zmizol rybník či malé jazero,  neobvyklý. Môže za to pokles spodnej vody, alebo zmeny v pôdnych vrstvách vplyvom zavlažovania.

Obyvatelia ale majú vlastnú verziu toho, čo sa stalo. S vedeckým vysvetlením príliš nesúhlasia. V záhadne stratenom jazere vidia niečo iné. Pripomeňme, že jazero nahradil obrovský kráter, ktorý sa stále zväčšuje a ohrozil už niekoľko okolitých domov.

Jaskyňa či sopka

Podľa miestnych sa prepadol strop obrej jaskyne, alebo sa otvorila sopka. Iní si zase myslia, že niektorá z rýb nedopatrením spôsobila výbuch bomby z druhej svetovej vojny, ktorú na dno vraj hodila istá stará žena.

Ďalšia teória zase tvrdí, že majiteľ rybníka, ktorý pred mesiacom zomrel, si ho vzal so sebou. Zánik rybníka mal totiž sľubovať predtým, ako zomrel...

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články