Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zmizol strom, nikto nevie, kam...
Zdielať na

Zmizol strom, nikto nevie, kam...

VALASKÁ BELÁ / Vo Valaskej Belej, riešia skutočne kurióznu záhadu. Na mieste, kde ešte včera popoludní rástla mohutná čerešňa, je dnes iba obrovská diera. Kam sa strom s tonami zeminy podel, nikto netuší.

Miesto stromu, kráter

Majiteľovi pozemku vo Valaskej Belej v Prievidzkom okrese, sa naskytol neuveriteľný obraz. Ešte dnes dopoludnia bol vo svojej záhrade a všetko bolo v poriadku. Nič nenasvedčovalo tomu, čo bude nasledovať. O dve hodiny neskôr sa pod jeho mohutnou čerešňou doslovne prepadla zem.

"O desiatej som tu bol, čerešňa tu bola, tú som chcel zaštepiť. O štvrtej prišla dcéra a bola jama prepadnutá", opisuje nepríjemný zážitok majiteľ pozemku, Ján Sondor.

Nešlo však o žiadnu krádež. Strom sa prepadol o dva metre a vzápätí sa stratil pod zemou. Na záhrade zostal obrovský kráter, ktorý je široký približne 2,5 metra a hlboký minimálne 15 metrov. Diera ústi do chodby, z ktorej fúka studený vzduch. "Ide odtiaľ zima, strašná zima odtiaľ ide"  dodala pani Miriam Sondrová.

Jaskyňa pod pozemkom

Na miesto prišli okamžite hasiči, ktorí prekontrolovali široké okolie.  Žiadnu inú dieru v zemi už nenašli. Na miesto by sa mali prísť pozrieť geológovia, ktorí určia, čo bude s kráterom ďalej.

"Jednotka vykonala prieskum okolia, hľadala možnosti ďalších prepadov pôdy. Výsledok prieskumu bol negatívny", informoval nás o prieskume krátera Ivan Molnár, veliteľ zásahu HAZZ Prievidza.

Jednou z možností je, že Sondrovci majú na svojej záhrade jaskyňu. Do tej sa teraz obávajú chodiť.

Muž, ktorého pohltil kráter

Tragickejší prípad sa stal začiatkom apríla v mestečku Seffner na Floride. Jeff Bush (37) sa prepadol do priepasti priamo vo svojom dome. Kráter s povrchovým priemerom desať metrov sa vytvoril priamo pod jeho spálňou. Geológovia určili, že priemer kráteru sa smerom do hĺbky zväčšuje, z 10 metrov na povrchu až do 30 metrov hlbšie. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články