Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Boj s alkoholizmom. Pomôcť môže jedna tabletka
Zdielať na
Veda a technika

Boj s alkoholizmom. Pomôcť môže jedna tabletka

BRATISLAVA / V Európe je od podľa oficiálnych štatistík od alkoholu závislých približne 14 miliónov ľudí. Len na Slovensku ich máme takmer štvrť milióna. A žiaľ málokto z nich sa rozhodne svoju závislosť skutočne liečiť. Novou nádejou pre ľudí závislých od "metly ľudstva" má byť po novom zázračná tabletka.

Zanedbávanie vlastných záujmov, strata kontroly nad plnením povinností. To môžu byť varovné signály, ktoré hovoria o závislosti. S tou na alkohole si svoje prežil aj Pavol Podmajerský.

Život sa točí okolo pohárika

Ako sám hovorí, od roku 1988 už nepije. Kedy sa človek prehupne na druhú stranu vraj vie presne. "Keď už je človek v takom dobrom štádiu závislosti, jeho život sa točí o tom, kde zohnať peniaze na ďalšiu dávku," hovorí pán Pavol.

Pavlovi dávajú za pravdu aj odborníci. Málokto si však prizná, že je už za hranicou bežného konzumenta. Čísla sú pritom alarmujúce. Nehovoriac o chorobách, ktoré so sebou nadmerné pitie alkoholu prináša. "Psychotické ochorenie demencia, akútna alkoholová hepatitída, akútna pankreatitída, cirhóza pečene, nádorové ochorenia," vymenoval možné diagnózy Boris Bodnár z Centra pre drogové závislosti.

Nie je to tak dávno, čo Rusi vyrukovali s úplne novou metódou liečby. Pacientov má zo závislosti vyliečiť bitka. Paradoxne odborníci takúto liečbu nezavrhli.

Novou nádejou má byť tabletka

Novou nádejou pre ľudí závislých od metly ľudstva má byť ponovom zázračná tabletka. Nádej s tajomnou účinnou látkou nalmefén prichádza z Dánska. Rozdiel v doterajších spôsoboch liečby je vraj ten, že pacient si vraj môže počas liečby vypiť. "Dokáže dostať pitie pod kontrolu," uviedol farmaceutický odborník Vladimír Marko.

Pretože ide v Európe o novinku, u nás by ste tento zázračný liek hľadali márne. Navyše odborníci sú k tejto téme zdržanliví. "Samotná tabletka to nerieši," domnieva sa Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti. Dôležitejšie je vraj to, aby u pacienta nedošlo k recidíve.



ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články