Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nafúkam či nenafúkam? Otestujte sa u policajtov
Zdielať na

Nafúkam či nenafúkam? Otestujte sa u policajtov

KOŠICE / Jedna z možností ako si overiť, či ste aj po nejakom tom poháriku už triezvy, by bola: prísť na policajnú stanicu pešo a požiadať o preventívnu kontrolu.

Otestovali sme štyri stanice

"Necítim sa, ako opitý, ale pre istotu," povedal na začiatok figurant na policajnej stanici. Policajtov žiadal o dychovú skúšku, aby mal istotu, že nikoho na ceste neohrozí a tak isto aby neriskoval, že príde o svoj vodičský preukaz. Otestovali sme 4 stanice. 

"Skoro na všetkých boli ku mne veľmi ústretoví. Až na jednom, kde boli viac menej hrubí," potvrdil figurant Martin. Pomáhať a chrániť - tak toto heslo v praxi tak celkom neplatí. Policajti, ktorí skúšku odmietli poskytnúť, si podľa našich zistení plnili len svoje povinnosti. Otázne ale zostáva, či to zvýši bezpečnosť na našich cestách.

Policajti to môžu odmietnuť

"Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach takéto služby občanom neposkytuje z dôvodu, že každé pozitívne zistenie alkoholu meracím prístrojom je zaevidované, musí byť zákonným spôsobom riešené," hovorí košický policajný hovorca Alexander Szabó.

"Nevedeli by zdôvodniť pred svojím nadriadeným, prečo som nafúkal," hovorí figurant. Polícia chce takýto spôsobom predchádzať korupcii vo svojich radoch, no pri takejto možnosti by bolo na cestách asi menej opitých vodičov a nešťastí. "Občan má možnosť pre vlastnú potrebu takýto prístroj si voľne zakúpiť," doplnil Szabó.

Tie najlacnejšie nie sú 100 percentné. Nemusí fungovať ani výpočet podľa hmotnosti, výšky a množstva požitého alkoholu. "Každý organizmus ten alkohol metabolizuje, čiže spracuváva úplne inak," potvrdila hematologička MUDr. Mária Grüllingová.  

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy