Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO. Delfíny majú city, snažili sa zachrániť umierajúceho
Zdielať na

VIDEO. Delfíny majú city, snažili sa zachrániť umierajúceho

Delfíny patria medzi najinteligentnejšie cicavce, aké poznáme. Potvrdzujú to aj juhokórejskí vedci, ktorým sa podarili natočiť neuveriteľné zábery. Tie potvrdzujú aj iné – že tieto zvieratá majú city. Na videu je vidieť, ako sa skupinka snaží zachrániť zranenú samičku. Napriek ich snahe žiaľ zahynula.

Nezvyčajné

Vedci z výskumného centra  v meste Ulsan pozorovali vo Východnom mori viac ako 400 delfínov, keď spozorovali niečo nezvyčajné. Skupina 12 jedincov sa pohybovala pomalšie, ako ostatné. Všimli si, že jeden z nich pláva hore bruchom, pohybuje len chvostom a plutvy akoby mal ochrnuté.

Márna snaha o záchranu

Ostatné delfíny sa ho snažili narovnať do správnej polohy jemným strkaním do jeho bokov a brucha. Po chvíli sa päť delfínov poskladalo do takej formácie, aby mohli raneného nadnášať na svojich chrbtoch. Jeden sa dokonca otočil hore bruchom, aby ho mohol lepšie podopierať a mu zas podopieral hlavu.

Napriek ich snahe delfín zahynul. Jeho telo plávalo zvisle, s hlavou na hladine. Ostatné jedince však pri ňom zotrvávali. Plávali okolo neho, dotýkali sa ho a obtierali sa okolo neho, až vedcom nezmizli z dohľadu.

V minulosti boli zaznamenané prípady, keď sa samička snažila nadnášať mŕtve mláďa nad vodou v snahe pomôcť mu. Podľa vedcov je však toto prvý prípad, keď sa skupinka dospelých snažila zachrániť iného umierajúceho. Niektorí vedci dokonca predpokladajú, že delfíny nad svojimi mŕtvymi aj trúchlia.


Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Jason/ilustračné

Súvisiace články