Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Delfíny šikanujú delfína. Prozaická príčina - láska...
Zdielať na

Delfíny šikanujú delfína. Prozaická príčina - láska...

Na druhej strane Atlantiku riešia vskutku nezvyčajný prípad šikanovania. Nezvyčajný preto, lebo jeho obeťou je delfín. Ešte nezvyčajnejšie ale je, že ho šikanujú vlastní súkmeňovci. No a tento týraný delfín sa zo strachu pred nimi ukryl v kalifornskom prístave. Rád by sa vrátil k svojim, ale násilníci ho nechcú pustiť. Podľa odborníkov si tieto delfíny vybavujú účty. Príčinou je - láska.

V prístave, ktorý sa nachádza iba niekoľko metrov od Tichého oceánu, sa už takmer týždeň ukrýva vystrašený delfín. Keď zbadali miestni obyvatelia minulú sobotu v prístave delfína, mysleli si, že zablúdil. Neskôr asi ale všimli, že pod mostom číha patria delfínov, ktorá nechce dovoliť zablúdencovi vyplávať späť do vôd oceánu.

Aj delfíny majú vyhadzovačov...

"Pod mostom na neho čakali až piati, ale traja už odplávali. Vždy, keď chce delfín prístav opustiť, tak ho tí ostatní vystrašia a on sa radšej vráti sem," hovorí jedna z miestnych žien. Prípad vyvolal veľký záujem médií po celej Amerike a inokedy pokojný prístav sa zmenil na rušnú turistickú oblasť. "Áno, videli sme v televízii, že je tu delfín, ktorý je šikanovaný. Dnes mám voľno, tak sme sem s manželom pricestovali," vraví turistka.

Kde je láska, tam je žiarlivosť...

Tieto nádherné cicavce radia k skupine najinteligentnejších zvierat na planéte a na pohľad vyzerajú veľmi priateľsky. Podľa odborníkov sú však boje medzi nimi časté. Hovorí odborníčka Molly Burdick-Whippová: "Ak je samec v páre so samičkou, prísne si stráži svoje teritórium. Keď sa objaví nezadaný samec, tak potom dokážu zaútočiť a byť pomstychtiví. A to je aj tento prípad."

Záchranári nechcú vystrašeného delfína ešte viac stresovať, a tak čakajú, kedy skupinu žiarlivcov prejde hnev a odplávajú. "Mohli by sme nešťastného delfína transportovať helikoptérou na druhú stranu, ale zatiaľ s týmto riešením počkáme," vraví odborníčka.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy