Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tchajkonauti s úsmevom, astronauti a kozmonauti mleli z posledného
Zdielať na

Tchajkonauti s úsmevom, astronauti a kozmonauti mleli z posledného

Viete, aký je rozdiel medzi čínskymi kozmonautmi a tými, čo na Zemi pristáli po polročnej misii? Minimálne tým čínskym nechýbal široký úsmev na tvári a sila radostne mávať. To sa ale nedá povedať o posádke, ktorá sa z vesmíru vrátila po pol roku. Ruskí, americkí a holandskí kozmonauti sa usmievať ani nedokázali a mleli naozaj z posledného.

Modul je naším druhým domovom

Trojica kozmonautov z pristávacieho modulu ruskej vesmírnej lode Sojuz pristála v kazachškej stepi. Len pred niekoľkými dňami pritom v Mongolskej pustatine pristála posádka čínskych astronautov. Poďme si porovnať obidve posádky.

Kým trojica kozmonautov zo Sojuzu po 192 dňoch strávených na medzinárodnej vesmírnej stanici pôsobila zdecimovane a apaticky. Čínska výprava sršala energiou. Po 13-tich dňoch vo vesmíre vystupovali tchajkonauti, ako v Číne volajú svojich astronautov, so širokými úsmevmi a nechýbali im sily ani na oslavné prejavy. "Vesmírny model Tiangong 1 je naším druhým domovom vo vesmíre, je príjemný a pohodlný. Sme veľmi hrdí na našu krajinu," povedala kozmonautka Liu Yang.

V beztiažovom stave rýchlejšie

Posádku z ruského Sojuzu teraz čaká dlhé zotavovanie. Na medzinárodnej stanici okrem technických projektov previedli množstvo medicínskych pokusov. Do vesmíru dokonca vyniesli čínsku rastlinu ženšen a zistili, že v beztiažovom stave rastie rýchlejšie. Čínski kozmonauti sú pri tom len priekopníci rodiaceho sa čínskeho vesmírneho programu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články