Polojasno
22°
Bratislava
Ak neviete, čo s peniazmi, kúpte si mesačnú horninu
Zdielať na

Ak neviete, čo s peniazmi, kúpte si mesačnú horninu

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír stratil kontrolu nad vzorkami hornín dopravených z Mesiaca a nechce sa s tým zmieriť. Zriadil preto úrad špeciálneho vyšetrovateľa, ktorý má vybaviť poriadok a cenné vesmírne objekty podrobiť inventúre.

Malé ako zrnká ryže

Vzorky odobrali americkí astronauti pri svojich mesačných misiách v rokoch 1969 až 1972. Ich celková váha dosahuje 382 kilogramov.

Pôvodných 2 196 kusov bolo rozdelených na 140 000 drobných vzoriek, ich veľkosť často nepresahuje rozmery zrnká ryže. Niektorý z nich sa občas objaví v online aukcii na serveri eBay. 

Len tak ich porozdávali

Americká vláda kúskami mesačnej horniny obdarovala nemálo cudzích štátov. Rozdala ich po univerzitách a výskumných pracoviskách, niektoré predala guvernérom amerických štátov či newyorskému sídlu Spojených národov.

Poverený vyšetrovateľ Joe Gutheinz je bývalým zamestnancom NASA a teraz prednáša na právnickej škole v texaskom Houstone. Niektoré mesačné vzorky má podľa neho NASA stále vo svojich depozitoch, avšak detailný inventár chýba.

Jeden patril aj Kaddáfimu

Od roku 2002 sa americkej kozmickej agentúre podarilo zistiť podrobnosti o 72 kúskoch mesačnej horniny, ktoré sú uložené v USA. Sám Gutheinz v roku 1998 velil operácii, pri ktorej sa podarilo vystopovať vzorku horniny, ktorú bývalý americký prezident Richard Nixon venoval do Hondurasu. Cena vzorky je viac ako 3 milióny eur.

Ako dar však bolo rozdaných 270 kusov vzoriek, z nich 160 zmizlo bez stopy. Medzi stratenými je aj dar bývalému líbyjskému diktátorovi Muammarovi Kaddáfimu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články