Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Liptovskom Mikuláši majú raritu. Značky pre chodcov s telefónmi
Zdielať na

V Liptovskom Mikuláši majú raritu. Značky pre chodcov s telefónmi

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / V Liptovskom Mikuláši pribudli v blízkosti priechodov pre chodcov nové značky. Upozorňujú na to, aby ľudia pri prechádzaní cez cestu nepozerali do mobilov, ale aby sa venovali premávke. Ide o prvé mesto na Slovensku, ktoré sa tento problém rozhodlo riešiť.

​Nápad označiť priechody značkami, dostalo vedenie mesta po niekoľkých osobných skúsenostiach s chodcami zahľadenými do mobilných telefónov.

Chodci sa veľakrát spoliehajú na to, že im autá musia dať prednosť. Nie vždy ale vodiči dokážu pred chodcom, ktorý náhle vybehne na cestu, bezpečne zastaviť. Často dochádza k stretom, alebo ku kolíziám, kedy do prudko brzdiaceho auta zozadu narazí ďalšie vozidlo.

"Tieto značky, ktoré sú umiestnené na 35 priechodoch, nie sú oficiálne značky zákonné, čiže ani mesto nebude uplatňovať nejaké postihy, sú skôr výchovné," hovorí primátor mesta Ján Blcháč. Otázke bezpečnosti chodcov sa vedenie Liptovského Mikuláša venuje už dlhodobo.

"Všetky prechody, ktoré máme, 50 ich je v meste sú nasvietené špeciálnymi jasnými svetlami," dodáva Blcháč. Ani tie najmodernejšie bezpečnostné opatrenia, však nedokážu chodca ochrániť pred zlým rozhodnutím, či nezodpovedným správaním.

Chodci, ktorých pozornosť rozptyľujú mobilné telefóny, predstavujú celosvetový problém. Napríklad v havajskom Honolulu môžu za takéto správanie dostať aj pokutu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy