Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Snežiť prestalo, objavila sa poľadovica
Zdielať na

Snežiť prestalo, objavila sa poľadovica

BANSKÁ BYSTRICA / Po 24 hodinovom neustálom snežení zostali kopy snehu, ale cesty sú v oveľa lepšom stave ako včera. Horské priechody sú podľa polície prejazdné.

Situácia sa po včerajšom hustom snežení pomaly upokojuje. Horské priechody boli dnes podľa polície prejazdné. Ešte v noci pomáhali pracovníci odťahoviek viacerým autám, ktoré skončili v priekope. Na zasnežených, nedostatočne odhrnutých cestách a na sídliskách sa urobil ľad. Na zvolenskom Sekieri ľudia čakali hodiny na autobusy mhd, ktoré sa na šmykľavej ceste nedokázali pohnúť.

"O siedmej sa začala trhať oblačnosť, keď som išiel z mesta. A už vtedy sa vedelo, že bude mrznúť. Mali robiť opatrenia v noci." opisuje situáciu jeden z obyvateľov sídliska. Toto potvrdila aj ďalšia obyvateľka: "Išla som pôvodne do práce pred ôsmou a odvtedy nejdú autobusy. Skrížil sa autobus, tak sú tam teraz pred školou štyri." 

Pre starších ľudí spôsobuje takéto počasie ešte väčšie problémy. "Chápeme, že keď napadá sneh, majú ľudia čo robiť. Aj tí, čo to čistia, no aj napriek tomu je ná m ťažko chodiť. dodáva občanka.

Počas odhŕňania cesty vo Zvolene dokonca zhorela štvorkolka s radlicou. Vodič čistil ulice pri železničnej stanici, keď náhle zacítil dym. Aj napriek zásahu hasičov, zhorel stroj do tla. Problémy dnes hlásilo asi 15 tisíc domácností, ktoré boli stále bez elektrickej energie. Pracovníci stredoslovenskej energetiky boli od skorého rána v teréne a odstraňovali poruchy, ktoré spôsobili lámajúce sa stromy. Najväčšie problémy s elektrinou boli v žiarskom a banskobystrickom okrese.

Autá po šmykoch na snehu skončili v priekopách. Na Donovaloch vyťahovali z potoka osobné auto, ktorého vodič pre husté sneženie nevidel na cestu pred sebou. "Od polnoci do štrnástej hodiny sme v Banskobystrickom kraji zaevidovali 9 udalostí v cestnej premávke," uviedla Mária Faltániová hovorkyňa KP BB.

Počas dnešného dňa hlásili zlepšenie na horských priechodoch, ktoré boli ešte včera neprejazdné. Potvrdila to aj Mária Faltániová: "Situácia je stabilizovaná, horské priechody sú bez obmedzenia."

Bez elektriny zostali ešte aj dnes tisícky domácností. Najmä v Žiarskej kotline ich ešte popoludní bolo asi 7000. Pracovníci Stredoslovenskej energetiky opravovali poruchy spôsobené polámanými stromami častokrát aj v ťažkoprístupnom teréne.

Sneh spôsobil aj dopravné nehody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy