Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nezľakli sa ťažkostí z podnikania a svoj biznis rozbehli už popri škole
Zdielať na

Nezľakli sa ťažkostí z podnikania a svoj biznis rozbehli už popri škole

BRATISLAVA / Stretnúť študenta, ktorý popri škole ešte aj podniká, je síce v zahraničí bežné, no na Slovensku ich veľa nie je. Napriek tomu aj naši študenti ukazujú, že majú dobré nápady. Najlepší z nich si dnes odniesli študentskú podnikateľskú cenu.

Matúš má 23 rokov, momentálne študuje v Anglicku a rád hráva futbal. Keď sa doma spolu s bratom pokúšali cez sociálne siete dohodnúť zápas s kamarátmi, narazili na problém. "Nebolo tých desiatich, ktorí by sa reálne dohodli na jeden termín, jeden čas a išli by si futbal zahrať," opisuje situáciu Matúš.

 A tak sa v ich hlavách zrodil podnikateľský nápad. Spolu s bratom a kamarátmi vyvinuli platformu pre mobilné telefóny, v ktorej si ľudia môžu vybrať konkrétne športovisko a zistiť, o koľkej a kde sa športové podujatie koná a rovno ho aj zaplatiť. "My sme nepočítali s tým, že to bude biznis, že teraz začneme a od zajtra budeme milionáry," dodáva.

Za svoj projekt nakoniec získal Matúš študentskú podnikateľskú cenu.

Ďalším príkladom je šikovná študentka Lucia. V školských priestoroch otvorila bufet, kde ponúka jedlo od domácich dodávateľov. "Pre mňa je najťažšia byrokracia. Ja papiere nemám rada. My sme museli vybaviť všetko - od založenia združenia, živnosti až po schválenie hygieničkou," opisuje situáciu Lucia.

Filip a Adrián vyvinuli prenosnú nabíjačku, ktorá na bicykli dokáže nabíjať mobilný telefón a svoj biznis chcú rozšíriť aj do zahraničia. "Nabíjačku si namontujete na bicykel. Inštalácia trvá 30 sekúnd až jednu minútu. Tým, ako sa krúti koleso, vytvára elektrickú energiu, ktorá môže slúžiť na nabíjanie prenosných zariadení." Andrej k tomu dodal: "Máme plne funkčný prototyp, ktorý vyvíjame s externým partnerom v Poľsku. Treba ho ešte upraviť, otestovať a certifikovať, aby bol vhodný na spustenie na trh."

Marián Meško, výkonný predseda JCI - Slovensko sa k celej situácii vyjadril: "V USA alebo v Singapure, tam je to úplne bežné. Ale na Slovensku byť študent a mať založenú firmu, nie je také jednoduché. Hlavne nájsť takého človeka, ktorý je inovatívny a zaujímavý."

Prezident združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec potvrdil, že sa snažia povzbudzovať ľudí, aby podnikali. Zároveň sa snažia oslovovať kompetentných, aby po 10 rokoch stagnácie zlepšili podnikateľské prostredie.

Na Slovensku máme veľa mladých talentov, pozrite si aj Študenta roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy