Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred viac ako rokom sľúbili opravu karanténnej stanice. Doteraz sa nič nezmenilo
Zdielať na
Banská Bystrica

Pred viac ako rokom sľúbili opravu karanténnej stanice. Doteraz sa nič nezmenilo

VEĽKÝ KRTÍŠ / Pred viac ako rokom nám tvrdili, že štátna karanténna stanica má byť spustená o niekoľko týždňov. Stále nie je.

V prvej štátnej karanténnej stanici vo Veľkom Krtíši nie sú žiadne zvieratá. Hoci stanica stojí, peniaze na prevádzku nie sú. Ministerstvo pôdohospodárstva v máji 2015 tvrdilo, že 40 000 eur na krmivo, veterinárne lieky a platy ošetrovateľov čoskoro nájde.

"Je to otázka času, niekoľkých týždňov, kým začne stanica vo Veľkom Krtíší fungovať," povedal riaditeľ odboru komunikácie Peter Hajnala. Od mája 2015 prešlo už 64 týždňov a nezmenilo sa vôbec nič. 

Nezmenilo sa nič

"Keď som to počul aj od hovorcu ministera, že tam aj s určitým časovým termínom prisľúbil čiastku, tak som bol veľmi spokojný. V skutočnosti sa odvtedy nič nezmenilo," rozpráva RVaPS Zdeněk Medveď. 

V priestoroch bývalej veterinárnej nemocnice by mohli nájsť útočisko desiatky zranených a týraných zvierat. Nie je reč iba o psoch a mačkách. S tými už niekoľko rokov veterinárnej správe pomáhajú rôzne občianske združenia. Ale keď trpia iné zvieratá, pomoc sa nehľadá ľahko. 

Novela zákona

"Inšpektori mnohé situácie neriešia, pretože ak by malo dôjsť k odobratiu zvieraťa, nemajú ho kam dať," povedal riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Hovoríme o kravách, o ovciach a ošípaných z havarovaných kamiónov, o šelmách, o koňoch, exotických vtákoch aj hadoch. O zvieratách všetkých veľkostí a farieb, ktoré majú rovnaké právo na to, aby ich z krutých rúk majiteľov zobrali. Na to však ani po 64 týždňoch stále peniaze nie sú. Hoci nové vedenie ministerstva sľúbilo, že do niekoľkých týždňov to vyrieši. 

Ministerstvo dalo aj ďalší prísľup, že novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá už rok leží pripravená v šuflíku, predloží túto jeseň. Zviera by sa tak konečne mohlo stať aj právne živou cítiacou bytosťou. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy